Scandal pe LEGEA SALARIZĂRII. Marius Nistor: Nu poate să facă altceva decât să genereze foarte multe nemulţumiri

LEGEA SALARIZĂRII. Marius Nistor, preşedinte Federaţia Spiru Haret, este revoltat în ceea ce priveşte situația prezentată de reprezentanții Ministerului de Finanțe pe tema salarizării unitare şi spune că acest gen de procedură nu poate să facă altceva decât să genereze foarte multe nemulţumiri.  
Iulian Tudor
20 ian. 2016, 13:17
Scandal pe LEGEA SALARIZĂRII. Marius Nistor: Nu poate să facă altceva decât să genereze foarte multe nemulţumiri

„Nu există suficientă transparenţă din partea unor ministere. Aici o să mă refer direct la Ministerul Muncii. Noi avem negociat o lege a salarizării cu fosta guvernare şi în momentul de faţă aflăm cu stupoare că acea lege este oarecum egală cu zero şi că reîncepem negocierile pe o altă lege a salarizării care să aibă la bază ceea cea era legea 284 în perioada guvernării Boc. Acest gen de procedură nu poate să facă altceva decât să genereze foarte multe nemulţumiri din partea sistemului de învăţământ”, a declarat Marius Nistor, preşedinte Federaţia Spiru Haret la România TV.

De asemenea, situația prezentată de reprezentanții Ministerului de Finanțe la discuțiile pe tema salarizării unitare a fost calificată de președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, ca fiind „puțin alarmantă”, în condițiile care fondul de salarii din sectorul public ar urma să crească cu doar 12% în următorii patru ani.

Urmează ca împreună cu Ministerul Educației să facem un material pe care îl vom înainta. Desigur, sunt anumite lucruri care trebuie reparate. Avem o lege, 63/2011, care prezintă lacune, dar pe noi ne interesează ideea de fond, să vedem ce se întâmplă în viitoarea lege a salarizării în ceea ce privește creșterea salariilor. Ceea ce ne-a prezentat Ministerul Finanțelor este puțin alarmant și anume că, în următorii patru ani, fondul de salarii pe total sector public ar urma să crească cu 12 procente. Imaginați-vă ce ar însemna să spunem noi oamenilor din sistem că până în 2019 salariile vor crește cu 11% în învățământ. Un profesor debutant ar ajunge de la 1.100 de lei la 1.200 de lei. Ar fi dezastruos„, a afirmat Simion Hăncescu, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, lucrurile nu sunt foarte clare nici în ceea ce privește criteriile de performanță, însă acestea vor fi lămurite în zilele următoare.

Eu cred că în învățământ, cel puțin, trebuie ținut cont de activitatea la clasă. Trebuie să ne raportăm la performanțele din activitatea didactică. Indicatorul cel mai important ar fi progresul școlar al elevului. Numai că în momentul de față nu există mecanisme stabilite pentru a cuantifica corect. Dascălii nu sunt speriați de performanță, ca să ne înțelegem, dar trebuie găsite întâi mecanisme foarte clare, obiective, ca să nu apară derapaje, dar numai în momentul în care Ministerul Educației va găsi pârghii în așa fel încât să se poată măsura progresul școlar, pentru că școlile diferă de la un mediu la altul. Nu cred că poți să compari școlile din mediul urban cu cele din mediul rural. Cred că aceste criterii de performanță pot fi eventual aplicate în ceea ce privește acordarea unor premii. Dacă viitoarea lege a salarizării va cuprinde și acordarea unor premii, așa cum era în proiectul pe care Ministerul Muncii îl are acum, un premiu de 5% la fondul de salarii, atunci se pot găsi criterii pe baza cărora oamenii să primească diferențe în plus„, a explicat Hăncescu.

Președintele FSLI a subliniat că aceste stimulente nu pot fi aplicate la salariul de bază astfel încât un director să stabilească salarii diferite pentru profesori cu același grad didactic și aceeași vechime.

La rândul său, Leonard Bărăscu, președintele Sanitas, a declarat că venise la discuții cu obiectivul de a menține vechea lege a salarizării unitare din care să fie extrase „părțile rele”, iar în prezent se dorește elaborarea unui nou proiect de lege, deoarece vechiul proiect este considerat nesustenabil financiar de către Ministerul de Finanțe.

De asemenea, Marius Sepi, prim-vicepreședinte al Sanitas, a afirmat că unul dintre dezideratele celor 110.000 de salariați pe care îi reprezintă este rezolvarea de urgență a unor inechități apărute ca urmare a indeciziei guvernelor de a aplica Legea 284 privind salarizarea unitara a personalului plătit din fonduri publice.

„Ne găsim într-un punct mort pentru că unul dintre dezideratele pe care le cer 110.000 de salariați pe care îi reprezentăm este de a rezolva de urgență pe legea existentă acele inechități care au apărut tocmai datorită indeciziei guvernelor de a aplica Legea 284”, a spus Marius Sepi.

Acesta consideră că nu ar trebui să apară o nouă lege, ci găsite soluții în cadrul Legii 284 pentru rezolvarea inechităților.

Președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat marți, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii, că toate ministerele și federațiile sindicale trebuie să vină până vineri cu observații și propuneri de rezolvare a celor șase puncte care arată disfuncționalități la legea actuală de salarizare, negocierile urmând să se încheie până pe 10 februarie.

„Conform celor stabilite de comun acord în comisie, a rămas ca până vineri toate ministerele, împreună cu federațiile sindicale din domeniul lor de aplicabilitate, să vină cu observații, cu propuneri de rezolvare și cu datele anexe la cele șase puncte din Memorandum care arată disfuncționalități la legea de funcționare actuală și care să fie corectate. De asemenea, se înaintează criteriile de perfomanță, de motivare a personalului de la nivelul fiecărui minister în parte, urmând ca săptămâna viitoare, ca să ne încadrăm în calendar, să fie luate în discuție, comisia cu fiecare minister în parte, pentru a găsi soluționări de rezolvare la problema respectivă”, a spus Hossu.

Potrivit acestuia, negocierile ar trebui să se încheie în data de 10 februarie, urmând ca proiectul să fie pus în dezbatere până la începutul lunii martie, după care va fi înaintat Parlamentului, astfel încât legea să poată fi promovată de Parlament până în luna mai.

Guvernul a decis, săptămâna trecută, să formeze un grup de lucru interministerial care să elaboreze noua lege a salarizării publice, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care menționa că actul normativ ar urma să fie finalizat până la jumătatea lunii februarie.

Potrivit lui Dan Suciu, acest grup interministerial va începe un proces de consultare cu toate instituțiile, ministerele, care să își poată exprima un punct de vedere în legătură cu modificările legii salarizării publice.

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Se știe câștigătorul Chefi la Cuțite! El a plecat acasă cu marele premiu
Fanatik.ro
Zodiile care trag lozul câștigător la început de iunie. Au parte de bani, oportunități și fericire
Capital.ro
România a pierdut o stea a filmului. A fost un maestru. Toți românii l-au iubit enorm
Playtech.ro
Poţi tăia un copac dacă stai la bloc şi îţi acoperă fereastra? Mulţi români nu ştiu ce spune legea
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Statele Unite își întăresc prezența în nordul Europei, în contextul amenințării ruse. Insula suedeza Gotland, piesă-cheie în noua strategie NATO
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Superstiții de Înălțarea Domnului. Dacă faci asta, ai ghinion tot anul
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Salina Praid este în pericol de prăbușire din cauza ploilor abundente. Accesul este complet interzis
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o vară cum n-a mai fost în România. Ce se întâmplă până pe 17 iulie, în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Moneda națională devine istorie. Se trece la Euro. Decizia oficială de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Victor Ponta, avertisment cu privire la situația economică din România: „Sper să fie Bolojan premier. Toate datele arată foarte rău, e o situaţie mult mai rea decât la criza din 2010”
MediaFlux
Înălțarea Domnului 2025: Tradiții, superstiții și greșeli de evitat pentru joi, 29 mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA