Universitatea din București a redus cu aproape 50% tarifele pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care susțin seminare, de la 35 de lei la 19 lei net/oră, așa cum arată un act adițional la contractul individual de muncă al doctoranzilor, obținut de EduPedu.ro și semnat de către rectorul Universității din București, Marian Preda.
Doctoranda Anelise Salan predă seminarele de Televiziune și Genurile presei scrise la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității din București. Recent, ea a refuzat să semneze actul adițional la contractul pentru plata cu ora, care prevede reducerea sumei la aproape jumătate pentru activitățile didactice. Contactată de Edupedu.ro, ea a afirmat că intenționează să acționeze în instanță.
Anelise Salan a explicat că, deși a semnat actul adițional pentru prelungirea contractului, a refuzat să semneze actul adițional care impunea reducerea plății cu ora, întrucât acest lucru nu era „de comun acord”, așa cum era formulat în document.
„Noi am citit pe site-ul Edupedu că «sunt discuții» (…) Prefer să vin la seminar gratuit, hai să ne asumăm că vin gratuit,” afirmă doctoranda, menționând că suma de 19 lei pe oră nu ar acoperi nici măcar costurile de transport.
Doctoranda subliniază că are un contract de muncă valabil, pe care îl va respecta și că va continua să se prezinte la seminar până când va primi o notificare legală, cu o decizie oficială.
„Am primit un email în care mi se dădea termen «mâine la ora 16:00 veniți să semnați, în caz contrar vă mulțumim pentru serviciile oferite, suntem obligați să vă suspendăm contractul». Eu le-am explicat de principiu de ce nu semnez și a urmat un mail cu doamnele decan și prodecan în CC [copie de informare – n. red.], în care tonul a crescut exponențial spre agresiv, pe măsură ce schimbam mailurile și eu spuneam că nu semnez, până la: «vă spun eu răspicat că, dacă nu semnați, de mâine…» Și mi s-a spus să predau situația de la seminar și notele și tot. Și iar mi s-a mulțumit în numele facultății și studenților pentru contribuția adusă.
Citește și: Topul celor mai bune facultăți din România. Surpriza din clasament, nu se află în București
Și eu am spus că am un contract de muncă valabil încă. Tocmai l-am semnat, deci eu voi preda situația la sfârșitul semestrului așa cum scrie în contract, dacă nu voi primi o scrisoare, o hârtie, o decizie legală, în acord cu Codul Muncii. Până atunci mă prezint la seminar.
Eu m-am dus la seminar, n-am mai primit niciun alt răspuns pe mail. Aștept să mă sune departamentul de HR [Resurse Umane – n. red.], să-mi spună că are vreo decizie a cuiva, să mi-o dea în scris, ca eu să pot să mă duc să o dau avocatei și să începem acțiunea. Deocamdată aștept, dar repet, mă duc la seminar.
(…) Am primit amenințări, voalat mi s-a spus «vezi că o să ai probleme la doctorat»”, afirmă Anelise Salan.
Doctoranda Anelise Salan definește situația creată drept „un joc de neasumare a responsabilității” din partea conducerii Universității din București, care a obligat doctoranzii să accepte această decizie, fără argumente.
„Domnul rector o să zică: «păi, cum, domnule, a fost de comun acord, că toată lumea a semnat». (…) Când capul universității spune că face asta nu din cauza bugetului, ci din diferența de pregătire, în momentul ăla girează acest tratament diferențial și lipsit de respect, pe care oricum îl primeam înainte. Dar acum îl vom primi și cu acordul rectorului”, este de părere doctoranda.