Una din zonele problemă este Suceava.
„Se urmăreşte înlăturarea producătorilor. Se urmăreşte să ne scoata afară din țara„, a acuză un comerciant.
Alt producător se plânge că din cauza frigului fructele se vor strica afară.
„Am 10 tone de mere. Ce fac cu ele. Vine frigul, ingheaţă„, spune alt producător.
Oamenii sunt revoltaţi pentru că autorităţile centrale au decis închiderea pieţelor, dar supermarketurile au rămas deschise.
„Țăranul e distrus. Ce sa facem? Supermarketul deschis, să vândă ei si noi să murim„, se plânge un alt comerciant.
Citeşte şi: Piaţa Obor rămâne DESCHISĂ, chiar şi după noile restricţii. Anunţul primarului Sectorului 2: „Se pot găsi soluţii”
A fost scandal mare şi în Piața Centrală din Piatra-Neamț. Comercianții sunt total nemulțumiți de faptul că au fost scoși din interiorul clădirii și puși să-și vândă marfa afară.
Aceeaşi situaţie şi la Timişoara. Aici urmează să fie montate căsute pentru a adăposti marfa.
Circa 100 de persoane au protestat luni dimineaţă în Piața „Vasile Milea” din Pitești față de închiderea piețelor agroalimentare în contextul pandemiei de coronavirus.
Oamenii sunt nemulțumiți că piețele se închid, în timp ce hipermarketurile rămân deschise zilnic până la ora 21. Producătorii agricoli sunt supăraţi că rămân cu legumele și fructele nevândute sau că se vor strica din cauza frigului.
Scandal mare a fost luni dimineaţă şi în Bucureşti. Micii producători s-au revoltat în Piaţa Crângaşi. Oamenii spun că şi-au luat toate măsurile pentru limitarea răspândirii COVID, ca spatiul în care îşi desfăşurau respecta cerinţele autorităţilor şi nu înţeleg de ce acum sunt scoşi în stradă, în frig.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, ca de luni masca să fie obligatorie pe tot teritoriul ţării, să fie instituite restricţii de circulaţie şi declaraţie pe proprie răspundere noaptea, cursurile în învăţământul preuniversitar să se desfăşoare online, reuniunile şi petrecerile publice sau private, în spaţii închise sau deschise, să fie interzise, magazinele să îşi închidă programul la ora 21;00, iar pieţele care se află în spaţii închise să îşi suspende activitatea. Nerespectarea regulilor se pedepseşte cu amenzi între 500 şi 2.500 de lei.
1. Toate persoanele cu vârsta peste 5 ani sunt obligate să poarte mască de protecție, peste nas și gură, atât în spațiile închise (magazine, farmacii, benzinării, etc, ), cât și în spațiile deschise (pe stradă, în parc, la piață, etc). Cu alte cuvinte, când ieși din casă și până te întorci ai obligația să porți mască de protecție care să acopere gura și nasul.
2. Toți elevii din țară vor studia exclusiv online, pentru următoarele 30 de zile
3. Se interzic orice fel de sărbători, aniversări, petreceri, onomastici (inclusiv nunți, botezuri) indiferent dacă sunt în aer liber sau în casă, în public sau în privat.
4. Toate magazinele, cu excepția benzinăriilor, farmaciilor, plus cei care au livrări la domiciliu, se vor închide la ora 21.00 și se pot deschide la ora 05.00 dimineața.
5. Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu următoarele excepții:
6. Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise.
7. Pentru angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariați, este instituită obligația organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, în condițiile legii. În situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, instituțiile și operatorii economici publici și privați organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.
8. Cafenele, restaurante, baruri, pizzerii în interior:
a) Se închid în localitățile unde rata de infectare depășește 3 cazuri / 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Excepție: Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare va fi permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
b) Este permisă la maxim 30% din capacitatea maximă doar în intervalul 06.00 – 23.00, la o incidență între 1,5-3 cazuri / 1.000 de locuitori
c) Este permisă la maxim 50% din capacitatea maximă doar în intervalul 06.00 – 23.00, la o incidență mai mică de 1,5 cazuri / 1.000 de locuitori.
d) Măsurile de mai sus sunt și pentru terasele care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, care sunt considerate ca fiind tot spații închise.
9. Cafenele, restaurante, baruri, pizzerii în aer liber (terase): Vor funcționat cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară