O anchetă internă a fost lansată marți de Congres în privința acestui erou al luptei pentru drepturile civice ale negrilor, ale cărui mandate de parlamentar încep din anul 1965, scrie AFP.
Alesul, în vârstă de 88 de ani, a negat, într-un comunicat, acuzațiile și a afirmat că este „nerăbdător să se justifice” în fața Comisiei de etică a Camerei.
„Dar cred că prezența mea în calitate de democrat cu poziția cea mai înaltă în cadrul Comisiei de probleme juridice nu ar servi eforturilor acesteia atât timp cât ancheta Comisiei de etică este în curs”, a precizat John Conyers, pentru a-și explica demisia.
El a recunoscut că i-a dat puțin peste 27.000 de dolari, în 2015, unei foste colaboratoare parlamentare care îl acuza că a concediat-o pentru că i-a respins avansurile.
Această informație a fost difuzată luni de site-ul Buzzfeed, care a obținut de asemenea declarații sub jurământ ale unor foști colaboratori și colaboratoare, semnate în 2014, în care aceștia sau acestea descriu modul în care parlamentarul le făcea avansuri sexuale unor femei ce lucrau pentru el, inclusiv atingându-le de o manieră sexuală.
Șefa opoziției democrate din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, a afirmat duminică, într-un comunicat în care ia act de demisia lui Conyers, că ia „foarte în serios orice acuzație de hărțuire sexuală”.
” Oricât de mare ar fi contribuția personală a cuiva, aceasta nu este o autorizație pentru hărțuire”, a subliniat Pelosi, într-un tweet.
Valul de denunțuri de hărțuire sexuală, declanșat de dezvăluirile despre producătorul Harvey Weinstein, a ajuns și în sfera politică americană, atingând deopotrivă democrați și republicani.
În rândurile opoziției din Congres, un coleg al lui John Conyers, Al Franken, care reprezintă Minnesota în Senat, este de asemenea acuzat de două femei care reclamă gesturi deplasate ale acestuia. Comisia de etică a Senatului a fost chemată atât de șeful acestei Camere, cât și de Al Franken însuși, să deschidă o anchetă internă preliminară.