Caz terifiant finalizat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă şi Organizată din Iaşi, scrie ziaruldeiasi.ro. O grupare specializată în trafic de carne vie a fost deferită justiţiei, după ce mai multe fete din centrele de plasament au fost identificate printre victime. Nouă persoane, printre care şi două fete ce în trecut au fost instituţionalizate, au fost trimise în judecată. Procurorii au identificat în cursul anchetei nu mai puţin de 14 victime, majoritatea minore orfane.
Citeşte şi ALTFEL DE ESCORTE. Un site încearcă să le facă lipeala fetelor frumoase cu „gentlemeni” sponsori
Cum erau racolate fetele
Potrivit rechizitoriului, afacerea de trafic de carne vie a fost pusă pe picioare, în martie 2015, de către Neculai Ursache şi Gheorghiţă Alexandru Lungu. Ulterior, la reţea au aderat Claudiu Lupu, Adrian Nica, Marian Bonciu, Răzvan Ionuţ Lungu, Iulius Paul Hotin, precum şi Cătălina Mihaela Romaniuc şi Sunita Roman. Ultimele două fuseseră în trecut instituţionalizate în centrele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi. Ele aveau rolul de a identifica fetele vulnerabile din centrele de plasament în care locuiseră în trecut, şi de a le determina pe minore să devină prostituate. Majoritatea victimelor aveau între 13 şi 17 ani, aveau un grad redus de educaţie şi, în anumite cazuri, probleme de ordin psihic.
Procurorii au precizat că una dintre unităţile din care au fost racolate mai multe victime este Centrul de Plasament „Ion Holban”. Potrivit DIICOT, care citează un raport al DGASPC, spun că majoritatea victimelor racolate de acolo „înregistrează tulburări de comportament, părăsesc în mod frecvent instituţia, se expun la anturaje cu potenţial infracţional care le pun în pericol integritatea fizică, psihică şi morală, prezintă un risc crescut de abuz (…) prezintă gândire predominant reproductivă, dificultăţi în operaţiile de sinteza, analiză, gândire critică slab dezvoltată, uşor de manipulat, imaginaţie cu elemente de mitomanie (pe fondul regresiei de tip infantil), insecuritate afectivă, sentiment de abandon afectiv, simt nevoia de siguranţă şi protecţie”.
Metoda „Loverboy”
De nevoia de siguranţă şi protecţie au profitat şi proxeneţii din acest caz. Unele dintre victime erau atrase în industria sexului pe bani de către traficanţi care le determinau să se îndrăgostească de ei, după care le exploatau.
Procurorii au mai notat că, în ceea ce priveşte fetele orfane, acestea nu erau plătite pentru serviciile sexuale pe care le prestau, ele fiind de acord să îşi vândă trupul doar pentru a avea unde locui. Astfel, proxeneţii aveau mai multe apartamente închiriate în diferite zone ale Iaşului, multe dintre ele în regim hotelier.
Cele mai multe dintre victimele identificate de DIICOT în acest caz au povestit modalităţile prin care proxeneţii le determinau să nu plece din apartamentele în care se prostituau. Astfel, unele dintre ele au fost bătute cu palmele şi cu pumnii, în timp ce altele arse cu ţigara pe mâini şi ameninţate cu cuţitul. Tariful impus de grupare era de 80 de lei pentru un act sexual şi ajungea până la 150 de lei pentru o oră. Exista şi un program de muncă riguros, folosindu-se un caiet de tip dictando în care numele prostituatelor erau trecute pe coloane, iar în dreptul lor se trecea suma de bani obţinută.
Cele care obţineau sume nesatisfăcătoare erau lovite. Lupu, considerat liderul grupării, era informat în permanenţă de ceilalţi membri ai grupării referitor la sumele încasate sau locurile în care clienţii mergeau cu prostituatele. Procurorii au mai descris în rechizitoriu că unul dintre membrii reţelei era taximetrist şi avea rolul de a transporta clienţii la apartamentele în care se practica prostituţia. În rechizitoriu se mai arată că fetele erau învăţate să spună că au 18 ani, iar dacă vreodată vor fi contactate de un poliţist, să spună că practică prostituţia pe cont propriu. De asemenea, anchetatorii mai exemplifică situaţia unei victime care a rămas însărcinată cu unul dintre clienţi şi care a fost forţată să facă întrerupere de sarcină pentru a putea să îşi vândă trupul în continuare.
În ceea ce priveşte profiturile, acestea erau considerabile. Anchetatorii exemplifică povestea unei fete de doar 13 ani care a fugit din Centrul de Plasament „Ion Holban” crezând că va sta într-un apartament pentru a le ţine companie prostituatelor. Fata a ajuns însă să îşi vândă, la rândul ei, trupul negociind până la urmă un „salariu” de 50 de lei pe zi şi un pachet de ţigări.
În 22 de zile, respectiv în luna septembrie, minora a câştigat 22.000 de lei din prostituţie, fără să primească însă, în final, niciun ban. „Conţinutul constitutiv al infracţiunilor imprimă un grad ridicat de periculozitate persoanei acuzate de comiterea faptelor”, au spus procurorii DIICOT.