Inspectoratul Școlar al Municipiului București a decis, luni, 1 iulie 2013, ca urmare a percheziției realizate de o echipă a Poliției, la centrul de examen de Bacalaureat, din cadrul Liceului Dimitrie Bolintineanu, din sectorul 5, schimbarea întregii comisii de Bacalaureat din centrul de examen, respectiv a tuturor celor 5 persoane, precum și a celor 32 de profesori – supraveghetori, eliberarea din funcțiile de conducere a directorului și a directorului adjunct ai Liceului Dimitrie Bolintineanu şi eliberarea din funcția de director, din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 178, a persoanei care îndeplinea și rolul de vicepreședinte al comisiei din centrul de examen Dimitrie Bolintineanu.
Preşedintele Comisiei de Bacalaureat din Bucureşti, Florin Lixandru, a declarat la România TV că la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din sectorul 5 al Capitalei există o suspiciune de fraudă, confirmând faptul că în acest caz a început o anchetă. Acesta a spus că examenul scris la limba română nu se va repeta.
„Există o suspiciune de fraudă la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din sectorul 5 al Capitalei. S-a demarat o anchetă şi aşteptăm rezultatul anchetei„, a declarat oficialul.
ISMB a anunţat, într-un comunicat de presă, că „va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul Dimitrie Bolintineanu, care va asigura toate condițiile pentru ca absolvenții de clasa a XII-a să poată susține toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”.
Potrivit România TV, poliţiştii de la Serviciul Român de Informaţii aveau informaţii încă de săptâmâna trecută că profesorii de le Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală vor să fraudeze examenul. Astfel, oamenii legii au plasat mai multe dispozitive audio şi video în instituţia de învăţământ.
Profesorii care făceau parte din comisia de Bacalaureat de la Liceul Dimitrei Bolintineanu din sectorul 5 din Bucureşti au fost duşi la audieri. De asemenea, poliţiştii au ridicat mai multe calculatoare şi documente, care vor constitui probe la dosarul penal care se va deschide în acest caz.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat, luni, că împreună cu Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, a efectuat percheziţii la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti. 50 de poliţişti au luat parte la acţiunea desfăşurată la liceul din Capitală.
„Percheziţiile au vizat ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă, accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi„, potrivit unui comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Procurorii Parchetului Capitalei au început urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.
Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că nici una dintre variantele de subiecte, de la proba scrisă la Limba şi literatura romana – Bacalaureat iunie-iulie 2013, nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 09.00. Conform verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care are în atribuţii păstrarea şi distribuirea subiectelor pentru examenele naţionale, în condiţii de maximă siguranţă, nu a existat nicio breşă în sistemul de transmitere a datelor.
Absolvenţii de liceu au intrat în ultima săptămână de examene din cadrul BACALAUREATULUI 2013. Luni elevii au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română şi au primit VARIANTA 7.
La primul subiect, valabil pentru ambele profile, elevii au primit un fragment din „Scrinul negru” de George Călinescu (pentru profilul real) / fragment din „Accidentul” de Mihail Sebastian (profil uman) la care au avut mai multe cerinţe.
La subiectul al doilea, elevii au avut de argumentat importanta unui jurnal în viaţa unui adolescent, printr-un eseu de maximum 300 de cuvinte. La profilul real, elevii au avut de realizat un text argumentativ de maximum 300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model în viaţă.
Subiectul al treilea a avut ca cerinţă realizarea unui eseu despre o poezie simbolistă, la profilul uman. La profilul real, subiectul al treilea li s-a cerut elevilor să prezinte „tema şi viziunea despre lume” în cadrul unei poezii scrise de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga, la alegere.