Scandal uriaş cu banii cash, ameninţati de aplicaţii şi monede virtuale! Dreptul de a folosi bancnote şi monede va fi trecut în Constituţie

Cancelarul austriac susţine ideea de a înscrie în Constituţie dreptul de a folosi bani cash. Extrema dreaptă s-a înfuriat: "Nu vă este ruşine să furaţi idei în acest fel?".
Filip Stan
04 aug. 2023, 15:45
Scandal uriaş cu banii cash, ameninţati de aplicaţii şi monede virtuale! Dreptul de a folosi bancnote şi monede va fi trecut în Constituţie

Cancelarul conservator al Austriei, Karl Nehammer, doreşte ca dreptul de a folosi bani cash să fie înscris în Constituţie, o idee pe care Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, o promovează de ani de zile, relatează Reuters.

„Problema banilor cash este foarte importantă pentru oameni”, a declarat Nehammer citat de agenţia de presă APA. „Pentru mine este important ca banii lichizi să fie înscrişi în Constituţie”, a declarat cancelarul. El i-a cerut ministrului de finanţe Magnus Brunner să elaboreze o propunere în acest sens înainte de o întâlnire cu băncile pe care o va avea în septembrie.

Austria se numără printre ţările cele mai iubitoare de numerar din zona euro. În vremuri de criză, cum ar fi debutul pandemiei COVID-19, austriecii s-au grăbit să meargă la bănci să-şi scoată banii şi au preferat să-i ţină acasă. Mulţi turişti sunt stupefiaţi să constate că unele restaurante şi cafenele nu acceptă plata cu cardul, notează Reuters.

Cele mai multe sondaje de opinie arată că Partidul Libertăţii (FPOe), antiimigraţie, este pe primul loc, cu un avans clar faţă de social-democraţii din opoziţie şi conservatorii lui Nehammer. Cancelarul austriac guvernează într-o coaliţie bipartită cu Verzii, partid de stânga.

Mandatul actualului parlament de la Viena se încheie în toamna anului viitor.

În ciuda asigurărilor repetate ale Băncii Naţionale a Austriei că nu există planuri de eliminare a numerarului, FPOe a susţinut că dreptul de a folosi numerar şi libertatea de a plăti în mod anonim sunt în pericol. Până acum, conservatorii au respins astfel de argumente.

FPOe l-a criticat pe Nehammer pentru schimbarea de opinie pe această temă. „Nu vă este ruşine să furaţi idei în acest fel de la „maleficul şi extremistul” FPO? Nu mai aveţi idei proprii raţionale?” a declarat liderul FPOe, Herbert Kickl, într-un comunicat.

O majoritate de două treimi este necesară în parlament pentru a schimba Constituţia. Împreună, FPO şi conservatorii controlează doar circa 55% din locurile din camera inferioară.

Se schimbă banii. Moneda UNICĂ europeană pe care o vor folosi şi românii în locul banilor cash

Europa ar putea avea cît de curând moneda digitală. Banca centrală a început să analizeze fezabilitatea unui euro digital încă din octombrie 2021. În această toamnă, şefii de stat din UE vor trebui să decidă dacă BCE ar trebui să continue cu următorii paşi, care includ testarea aranjamentelor tehnice necesare, astfel încât europenii să poată cheltui euro digitali.

BCE este îngrijorată că fără euro digital zona euro va ajunge într-o poziţie geopolitică şi economică de sandwich între marile companii de tehnologie din SUA şi sistemele de plată ale Chinei. În prezent,  europenii nu dispun de platforme digitale”, a declarat Guido Zimmermann, economist senior la banca germană LBBW.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a recunoscut acest aspect în timpul unui discurs din noiembrie. ”Intrarea marilor tehnologii în plăţi ar putea creşte riscul de dominare a pieţei şi dependenţă de tehnologiile de plată străine, cu consecinţe asupra autonomiei strategice a Europei. Deja acum, peste două treimi din tranzacţiile europene de plată cu cardul sunt efectuate de companii cu sediul în afara Uniunii Europene”, a spus ea.

Avertisment pentru toţi românii care au card la BCR. Ce trebuie să facă urgent. Risc mare să dispară banii din cont

Mastercard, Visa, PayPal, Alipay şi UnionPay alcătuiesc cele mai importante companii globale pentru plăţi. Niciuna dintre ele nu este europeană. Primele trei sunt americane, iar ultimele două chineze.

Moneda digitală europeană, la cheremul SUA

Politicienii din Europa nu vor ca consumatorii sau firmele din regiune să devină dependente de companiile mari din SUA pentru plăţi, a spus Zimmermann.

El a adăugat că oficialii europeni încearcă, de asemenea, să evite o situaţie în care China devine singurul factor determinant al plăţilor pe ”Digital Silk Road”, un proiect chinez de referinţă pentru a investi în digitalizare în întreaga lume.

”Obiectivul, cred că este o fixare pentru unii, de a asigura suveranitatea sau puterea UE, este principalul motor al monedei euro digitale la Bruxelles şi la Frankfurt”, a spus Daniel Gros, membru distins la institutul de cercetări CEPS.

A fost adoptat proiectul pentru lansarea monedei euro digitale. Moneda nu va înlocui numerarul, ci va fi complementară acestuia
Oficialii europeni au discutat de câţiva ani necesitatea de a fi mai autonomi şi mai puţin dependenţi de alte părţi ale lumii, dar discuţiile s-au intensificat în urma pandemiei de Covid-19 şi apoi din nou după invazia Rusiei în Ucraina.

”Relevanţa păstrării suveranităţii geopolitice a crescut în recentele discursuri şi publicaţii ale BCE despre un euro digital. Acest lucru cu siguranţă are de-a face cu izbucnirea războiului din Ucraina şi cu tensiunile geopolitice globale în creştere”, a spus Zimmerman.

Lagarde a declarat în noiembrie că o moneda digitală, un euro digital ”este un proiect european comun” şi ”ar servi în esenţă obiective mai largi de politică publică, cum ar fi consolidarea autonomiei strategice a Europei”.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!