Scandal uriaş. Donald Trump a semnat ordinul care restricţionează Twitter, Facebook, Instagram şi YouTube

Preşedintele Donald Trump a semnat joi ordinul executiv care vizează legislaţia pin care sunt protejate companiiile de social media, la câteva zile după ce Twitter a marcat două dintre postările sale referitoare la votul prin corespondenţă ca fiind potenţial false, anunţă CNN. Conform Reuters, această încercare de a interveni în media nu are şanse să treacă testul legalităţii.
Romania TV
29 mai 2020, 04:17
Scandal uriaş. Donald Trump a semnat ordinul care restricţionează Twitter, Facebook, Instagram şi YouTube

UPDATE – Dacă preşedintele american Donald Trump îşi va pune în practică avertismentul de a închide Twitter, un oficial german a spus că operatorul reţelei de socializare se poate reloca în Germania, transmite Reuters.

După ce Trump a ameninţat că va închide Twitter pentru că i-a avertizat pe utilizatori să verifice veridicitatea tweet-urilor sale, un oficial german de rang înalt a sugerat tot pe această reţea de socializare că operatorului acesteia, care are sediul central în California, i-ar fi mai bine în Germania.

„Aceasta este o invitaţie de a se muta în Germania”, a scris pe Twitter Thomas Jarzombek, responsabil cu economia startup-urilor în Germania.

„Aici aveţi liberatea să criticaţi guvernul şi să combateţi ştirile false. Avem un ecosistem extraordinar pentru tehnologie şi startupuri, compania voastră s-ar potrivi perfect aici şi vă vom deschide orice uşă”, a afirmat Jarzombek.

Donald Trump, criză de nervi pe Twitter după ce a fost notificat că propagă ştiri false

UPDATE – ”Astăzi, numeroşi americani urmăresc ştirile, ţin legătura cu prietenii şi cu familia şi îşi împărtăşesc opiniile privind evenimentele curente prin intermediul social media şi al altor platforme online. În consecinţă, aceste platforme funcţionează precum un echivalent din secolul 21 al pieţei publice. Twitter, Facebook, Instagram şi  YouTube exercită o putere imensă, dacă nu fără precedent de a influenţa modul în care sunt interpretate evenimentele publice, de a cenzura, şterge sau face să dispară informaţia şi de a controla ceea ce oamenii văd sau nu.  Ca preşedinte, mi-am afirmat în mod clar angajamentul referitor la dezbaterea liberă şi deschisă pe internet. O astfel de dezbatere este la fel de importantă online, aşa cum este în universităţile noastre, în  primării şi în casele noastre. Este esenţial pentru susţinerea democraţiei noastre”, afirmă preşedintele SUA în documentul postat pe site-ul Casei Albe.

Platformele online sunt angajate într-o cenzură selectivă care dăunează discursului nostru naţional Zeci de mii de americani au semnalat că platformele online marchează ca inadecvat conţinut care nu încalcă termenii serviciului, fac modificări neanunţate şi inexplicabile ale politicilor companiei, care au ca efect defavorizarea anumitor puncte de vedere, şterg conţinut sau conturi fără niciun fel de avertisment, afirmă Trump în ordin.

Twitter este acuzat explicit că decide în mod selectiv să plaseze un avertisment legat de anumite postări într-o manieră care reflectă în mod clar partizanat politic, afirmă Trump, referindu-se la disputa sa cu reţeaua socială, subliniind că niciodată o postare a unui politician nu a mai fost etichetată astfel. 

În capitolul inititulat ”Protecţia împotriva Cenzurii online”, Trump se referă la secţiunea 230 din Communications Decency Act, precizând că politica Statelor Unite este să existe reguli de bază clare care să promoveze dezbaterea liberă şi deschisă pe internet, iar printre acestea cea mai importantă este cea care asigură imunitate în ceea ce priveşte răspunderea pentru conţinutul postat. În opinia sa, obiectul acestei imunităţi trebuie clarificat, întrucât ea nu trebuie extinsă dincolo de obiectivul de a asigura protecţie celor care pretind că furnizează utilizatorilor un forum pentru un discurs liber şi deschis, dar în realitate îşi folosesc puterea asupra unor mijloace de comunicare vitale pentru a se angaja în acţiuni menite să înăbuşe dezbaterea liberă şi deschisă, cenzurând anumite opinii.

Secţiunea referitoare la finanţarea din banii contribuabililor a platformelor online care restrâng libertatea de exprimare menţionează că şeful fiecărui departament sau agenţie va trebui să verifice costurile federale pentru publicitate şi marketing achitate platformelor online, respectiv sumele de bani achitate şi platforma online care a beneficiat de ele.

În termen de 30 de zile de la emiterea ordinului, şeful fiecărei agenţii va trebuie să prezinte un raport directorului Biroului pentru Management şi Buget.

În mai 2019,  Casa Albă a lansat un instrument care să le permită americanilor să raporteze incidentele legate de cenzura online. În câteva săptămâni, Casa Albă a primit peste 16.000 de plângeri legate de cenzura practivată de platformele online  sau de acţiuni împotriva utilizatorilor pe baza opiniilor politice ale acestora. Aceste plângeri vor fi transmise Departamentului de Justiţie şi Comisiei Federale pentru Comerţ, se mai arată în document.

Comisia Federală pentru Comerţ va trebui să interzică practicile incorecte, care ar putea viza inclusiv practicile entităţilor aflate sub incidenţa secţiunii 230 şi care restricţionează libertatea de exprimare.

ŞTIREA INIŢIALĂ – Vorbind din Biroul Oval înainte de semnarea ordinului, Trump a declarat că decizia are scopul de a apăra libertatea de exprimare de unul dintre cele mai grave pericole din istoria Americii.

Un mic grup de monopoluri social media controlează o mare parte din întreaga comunicare publică şi privată din Statele Unite, a susţinut liderul de la Casa Albă, care a afirmat că acestea au puterea de a cenzura, restricţiona, edita, ascunde,modifica orice formă de comunicare între persoane private şi audienţe publice vaste.

Trump a mai afirmat că Procurorul General William Barr va începe imediat să elaboreze proiiectul legilsativ menit să reglementeze activitatea companiilor de social media.

Un proiect de ordin consultat de CNN viza o lege cunoscută drept Communications Decency Act. Secţiunea 230 a acestui act oferă o largă imunitate site-urilor care moderează propriile platforme şi a fost descrisă de experţii jurişti drept ”cele 26 de cuvinte care au creat internetul”.

De asemenea, conform CNN, documentul mai afirmă că protecţia este asigurată platformelor care acţionează cu bună-credinţă, iar companiile social media nu intră în această categorie.

Într-o ţară care a preţuit dintotdeauna libertatea de exprimare, nu putem permite ca un număr limitat de platforme online să selecteze discursul la care americanii au acces online, se arăta în proiectul de ordin.

”Această practică este profund ne-americană şi antidemocratică. Când companii social media mari, puternice cenzurează opiniile cu care nu sunt de acord, exercită o putere periculoasă”, indică documentul citat de CNN.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
În al treilea an de conflict, Ucraina și Rusia își intensifică acțiunile militare și diplomatice
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!