Scandal uriaş în Guvern. Se cere demisia premierului Boris Johnson, deja un ministru a plecat

Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a cerut din nou demisia lui Johnson, pentru a ''restabili demnitatea'' puterii.
Filip Stan
28 mai 2022, 08:06
Scandal uriaş în Guvern. Se cere demisia premierului Boris Johnson, deja un ministru a plecat

Se cere demisia premierului Boris Johnson,! Un parlamentar britanic conservator şi-a anunţat vineri demisia din postul de consilier al ministrului de interne Priti Patel, denunţând ”cultura toxică” de la Downing Street semnalată de raportul administrativ despre petrecerile desfăşurate la reşedinţa premierului Boris Johnson în timpul restricţiilor din pandemie, relatează Reuters şi DPA.

Respectivul parlamentar, Paul Holmes, s-a declarat ”şocat şi indignat” de dezvăluirile din raportul întocmit de înalta funcţionară Sue Gray şi publicat miercuri. Documentul detaliază, eveniment cu eveniment, folosind în sprijinul argumentaţiei inclusiv fotografii şi mesaje e-mail, ceea ce se întâmpla la Downing Street în timp ce britanicii erau închişi în case în timpul restricţiilor antiepidemice.

Boris Johnson, propunerea făcută lui Zelenski care a şocat toată lumea

”Petreceri care se întindeau până în zorii zilei. Membri ai personalului în stare de ebrietate vomitând şi intrând în altercaţii unii cu alţii. Pereţii de la Downing Street stropiţi cu vin roşu. Şi o petrecere ilegală pentru premier, cu baxuri de bere şi zeci de sandvişuri pregătite”, remarcă CNN după lectura raportului.

”Unii dintre funcţionarii cei mai puţin experimentaţi au crezut că participarea lor la unele dintre aceste evenimente era autorizată, dată fiind prezenţa înalţilor demnitari”, aşadar aceştia din urmă ”trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru această cultură”, notează în raport Sue Gray. Vorbind în faţa deputaţilor după apariţia raportului, Boris Johnson a spus că-şi asumă ”întreaga responsabilitate pentru tot ce s-a întâmplat”, şi-a cerut din nou scuze, dar s-a declarat hotărât să rămână în funcţie pentru a se ”concentra asupra priorităţilor britanicilor”, menţionând aici inclusiv războiul din Ucraina şi problema inflaţiei.

Vorbind vineri în faţa presei în timpul unei vizite în oraşul Stockton-on-Tees, şeful guvernului s-a arătat încă o dată încrezător că are în continuare suficient sprijin în interiorul propriului partid pentru a rămâne în funcţie. ”Cred că am dat unele răspunsuri destul de bogate şi detaliate alaltăieri în Camera Comunelor şi în conferinţa de presă care a urmat”, a spus Johnson în faţa presei.

În pofida insistenţelor reporterilor, mai departe el a ocolit răspunsurile la întrebările despre modul în care a tolerat situaţii în care la acele petreceri din timpul lockdown-ului membri ai personalului său s-au îmbătat, au ajuns la altercaţii între ei şi au avut un comportament abuziv faţă de personalul de securitate şi de curăţenie de la Downing Street, informaţii regăsite în raport. De altfel, Johnson şi-a cerut joi scuze faţă de membrii acestui personal.

”Dacă priviţi răspunsurile pe care le-am dat în Camera Comunelor timp de mai mult de două ore, cred că veţi vedea că am răspuns foarte, foarte detaliat”, a închis el discuţia cu presa.

Henry Kissinger, pus pe „lista neagră” de către Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei continuă atacurile la adresa diplomatului
Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a cerut din nou demisia lui Johnson, pentru a ”restabili demnitatea” puterii. Dar Starmer este la rândul său fragilizat de o anchetă a poliţiei într-un scandal de aceeaşi natură, cunoscut ca ”Beergate”.

Rămâne acum de văzut dacă noile elemente vor fi suficiente pentru a relansa în rândul majorităţii conservatoare discuţia dacă Johnson a minţit sau nu în faţa parlamentului când a dat asigurări anterior că prin respectivele petreceri nu a încălcat restricţiile în vigoare la acea vreme.

După ce dezvăluirile despre petrecerile desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor antiepidemice începuseră să atragă tot mai mult atenţia presei la începutul anului, 15 parlamentari conservatori au solicitat public demisia premierului.

Între timp însă, declanşarea războiului în Ucraina, în care Johnson l-a susţinut activ încă din primele momente pe preşedintele Volodimir Zelenski, a împins într-un plan secundar dezbaterea despre posibila demitere a premierului britanic, relansată acum de apariţia raportului administrativ.

Pentru aceasta este însă nevoie ca cel puţin 54 de parlamentari conservatori să trimită ”Comitetului 1922” din cadrul Partidului Conservator o scrisoare prin care să ceară un vot de neîncredere.

Pe lista celor 15 parlamentari contestatari s-au adăugat joi încă două nume, deputaţii John Baron şi David Simmonds. Ultimul deputat care s-a delimitat vineri de Johnson, Paul Holmes, a ţinut să precizeze că doar demisionează din postul de asistent al ministrului de interne, fără să intre pe lista celor care cer demisia premierului.

Spynews
Surpriza anului în televiziune! O emisiune fenomen, un brand în presa de monden, revine în curând! Antena Stars pregătește lovitura
Bzi.ro
Andreea Bălan, provocatoare într-un costum de baie minuscul! A făcut senzație pe plajă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv. E considerat o adevărată perlă a turismului românesc, vizitat de sute de mii de turiști, dar părăsit de locuitori, mai are doar 4.060
Capital.ro
Mașinile care nu vor mai fi înmatriculate de la 1 septembrie. Intră în vigoare noul standard Euro 6e
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. E UNICĂ în lume, nimeni NU are așa vilă
DailyBusiness
NOUA METODĂ DE FRAUDĂ prin care șoferii rămân fără bani
Adevarul
Portretul șefului FSB care ar putea ajunge pe scaunul lui Vladimir Putin
Spynews
A fost înregistrat primul deces din cauza virusului West Nile în România. Alți doi pacienți au ajuns la spital, iar unul dintre ei e în stare gravă
Spynews
Lovitură grea pentru Brad Pitt! Fiica Angelinei Jolie a renunțat oficial la numele tatălui ei
Evz.ro
Anul școlar 2025-2026 vine cu noi standarde. Evaluarea elevilor se schimbă radical
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Cancan.ro
Imagini tulburătoare cu ispita Diandra pe Instagram! Ireal cum arată după ultima intervenție estetică
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Doctorițele de la Spitalul Sfântul Pantelimon, acuzate de omor, au fost eliberate din arestul preventiv! Declarațiile făcute de ministrul Sănătății, după decizia instanței
Capital.ro
Decizia ISTORICĂ luată de PUTIN azi, 20 august. E pentru prima oară. Rușii nu uită
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii cutremurătoare
substantial.ro
Lansetele Okuma: performanță și inovație pe malul apei
MediaFlux
Anunț pentru pensioari. Ce se întâmplă cu seniorii care au primit decizii pe minus
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...