În ultima vreme, Recep Tayyip Erdogan a luat decizii care mai de care mai controversate. După ce a interzis narghileaua şi a afirmat că se visează sultan, Erdogan a anunţat că vizează restricţionarea accesului la platformele Facebook şi YouTube după 30 martie. Asta după ce de câteva zile platforma Twitter nu mai poate fi accesată din Turcia.
Deciziile lui Erdogan vin după ce adversarii săi politici au început să scoată la iveală mai multe dovezi care îl compromit pe premierul turc, aflat încă din decembrie 2013 în centrul unui scandal politico-financiar. După ce zeci de apropiaţi ai regimului, patroni, parlamentari ori funcţionari cu rang înalt au fost puşi sub acuzare pentru corupţie, opoziţia a pus tunurile pe Recep Tayyip Erdogan. Săptămâna trecută, pe internet au fost publicate mai multe înregistrări ale unor convorbiri telefonice care îl implică direct pe premierul de la Ankara. Erdogan a fost înregistrat în timp e îi cerea fiului său să ascundă sume importante de bani sau în timp vorbeşte despre un comision prea mic plătit de un grup industrial. Autenticitatea înregistrărilor nu a fost încă stabilită, însă apariţia lor l-a scos din sărite pe Erdogan, care pare că vrea să impună cenzura în tot ce înseamnă medii de comunicare în Turcia.
Primul pas a fost blocarea accesului la Twitter de pe teritoriul Turciei, deoarece, se arată într-o notă guvernamentală, „a fost utilizat pentru calomniere sistematică, difuzarea unor înregistrări ilegale şi a unor înregistrări false şi fabricate, precum şi pentru încplcarea continuă a drepturilor individuale”. Cea mai nouă informaţie este că Erdogan a închis Twitter-ul pentru turci de teama că opozanţii săi ar putea face public un SEX TAPE în care apare alături de fosta Miss Turcia Defne Samyeli, care a şi dispărut de câteva zile, după apariţia zvonului privind presupusa sa întâlnire fierbinte cu premierul turc.