Scandalul de la Bac ia amploare. Silvia Muşătoiu, profesor la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, a afirmat marţi despre cazul elevilor cărora li s-au anulat lucrările la Bacalaureat, pe motiv că nu au completat corect datele, că exagerăm cu aceste semne pe lucrări şi am ajuns să înnebunim copiii, ea arătând că nu este un caz izolat ci s-a întâmplat şi în alte centre de examen din ţară această problemă.
”Cred că exagerăm cu aceste semne pe lucrări, am ajuns să înnebunim copiii spunându-le că orice desen altfel..cred că am ajuns în stadiu de exagerare cu aceste semne pentru că apar, iată, în timpul examenului astfel de situaţii create de comisia de Bacalaureat care trebuia să ştie clar ce are de făcut, să îşi instruiască foarte bine asistenţii iar aceştia să instruiască foarte bine candidaţii”, a spus Silvia Muşătoiu, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.
Ea a precizat că asistenţii ar fi trebuit să remarce că există o problemă de la început, când s-a completat pe lucrare în locul secretizat şi nu ar fi fost nicio problemă, cel mult s-ar fi conumat în plus nişte foi. ”Dar să vii să spui asata după o oră, o oră şi jumătate, când copiii au umplut trei sau patru pagini cu relatarea lucrării este prea mult”, a completat profesorul.
Întrebată dacă acest caz a avut loc doar la Liceul Gheorghe Şincai, profesoara a spus: ”Nu, veţi fi mirat să aflaţi că după ce noi am ieşit cu această informaţie, au apărut şi alte şcoli, numai că noi poate am fost mai vizibili”.
Elevi, părinţi şi profesori de la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Bucureşti au reclamat, luni, că zeci de lucrări ale elevilor care au susţinut proba de Română au fost anulate pe motiv că un cuvânt dintr-un titlu ar fi fost scris mai jos sau pe rândul următor. Se cere înlocuirea întregii comisii, pentru că asistenţii au pus copiii să rescrie lucrările, la o oră după ce proba a început, fără a li se acorda timp suplimentar.
„O comisie întreagă de bac ar trebui schimbată urgent, după ce a anulat lucrările a zeci de copii fiindcă au scris cuvântul «DE» din «proba de…» – adică titlul – fie puţin mai jos de linia pe care trebuia scris, fie pe rândul următor. N-ar fi fost o problemă anularea lucrărilor dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat după O ORĂ, sau mai mult, de la începerea probei, adică după ce copiii umpluseră 3-4 pagini cu redactarea lucrării”, a scris o profesoară.
Un nou scandal la Bac! O elevă a fost pusă să dea Bacul desculță din cauza înscrisurilor de pe adidași. Elevii de la Colegiul „Șincai” cărora li s-au anulat lucrările povestesc prin ce au trecut. O altă elevă a fost pusă să-și dea încălțările jos pentru că pe ele era un înscris în engleză și a scris lucrarea la Română desculță.
Între timp, ministrul educației a anunțat, într-o conferință de presă, că este deja o anchetă în curs. Ligia Deca a spus că este „un prim semnal” faptul că profesorii supraveghetori nu le-au oferit timp suplimentar copiilor ale căror lucrări le-au anulat.
Puși să rescrie pagini întregi de eseu
„Mi s-a părut că atitudinea președintelui comisiei a fost «eu sunt adult, tu ești copil, tu n-ai voie să vorbești»”, spune Ioana, la ieșirea de la examenul de marți, despre responsabilul probei la Limba Română de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.
Scandalul subiectelor de bac scăpate în spațiul public înainte de finalizarea examenului ia amploare. Ligia Deca a pus piciorul în prag
Ioana se află printre absolvenții colegiului care au fost nevoiți, ieri, să-și rescrie lucrarea de examen, la Română. Și nu o cerință. Ci întregul eseu de patru pagini, pe care apucase să-l scrie în momentul în care pe foaia ei de examen a fost pusă ștampila „anulat”, la aproape o oră și jumătate de la începerea probei. La final, profesorii nu au acordat timp suplimentar, așa cum era procedura. „Eu am fost pregătită din toate punctele de vedere, dar un copil mai sensibil cum ar fi reacționat atunci? Nu este normal ce s-a întâmplat”, a mai spus Ioana.
În situația Ioanei sunt câteva zeci de candidați de la „Șincai”. Problema cu care s-au confruntat foștii elevi a fost semnalată pe Facebook de două profesoare.
„N-ar fi fost o problemă anularea lucrărilor dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat după O ORĂ, sau mai mult, de la începerea probei, adică după ce copiii umpluseră 3-4 pagini cu redactarea lucrării. Au fost nevoiți să rescrie lucrarea, fără timp suplimentar, lucru care a condus la diminuarea timpului la jumătate”, a sesizat pe Facebook Silvia Mușătoiu.
Profesoara Alexandra Chirea a remarcat și ea că tinerii au fost tratați din start „ca niște infractori” de către o comisie „plină de zel, care anulează lucrări din motive absurde”.
Motivul anulării lucrărilor? Copiii au scris prepoziția „de” din titlul „EXAMEN DE BACALAUREAT” un rând mai jos și numele probei nu se încadra, astfel, ca în foaia de model de la inspectorat, spun cele două profesoare și mai mulți elevi cu care a discutat Libertatea.
BAREME MATEMATICĂ Bacalaureat 2023. Cum se rezolvau subiectele la profilul mate-info, tehnologic, pedagogic și științe ale naturii
Alte lucrări de examen, spun tinerii, au fost anulate chiar înainte să vină subiectele, pentru că fie au scris „examenul de Bacalaureat”, articulat, în loc de „examen”, fie au început să rezolve cerințele pe prima pagină, unde este pătratul negru cu numele și liceul, cu toate că metodologia de examen nu interzice asta.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că în acest caz există o anchetă în desfășurare și că un „prim semnal” este că nu a fost utilizată de către profesorii supraveghetori posibilitatea de prelungire a timpului de examen pentru candidați.