Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţară, anunţă că a primit o solicitare de la acţionarul său majoritar, Ministerul Energiei, care cere introducerea pe ordinea de zi în Adunarea Generală a Acţionarilor revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere al companiei. Compania vrea totodată să dea dividende de peste 4 miliarde de lei, adică aproape tot profitul obţinut anul trecut. Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica a fost convocată pentru data de 29 aprilie 2025.
Hidroelectrica a înregistrat în 2024 un profit net de 4,121 miliarde lei, în scădere cu 35%, în timp ce veniturile au fost mai mici cu 25%, de 9,12 miliarde lei.
”Hidroelectrica informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că în data de 26 martie 2025 a fost recepţionată o solicitare de introducere de noi puncte pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din data de 10 aprilie 2025, ora 12:00 (ora Romaniei), formulată de către Ministerul Energiei în numele statului român, în calitate de acţionar, cu un numar de 360.094.390 actiuni, reprezentând 80,0561% din capitalul social al societăţii, după cum urmează: 1. Revocare membrii ai Consiliului de Supraveghere din cauze neimputabile, în vederea îndeplinirii jalonului nr.121 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, în conformitate cu prevederile art. 36.10 din Contractul de mandat (vot secret). 2. Revocare membrii ai Consiliului de Supraveghere din cauze imputabile, în conformitate cu prevederile art.36.3 coroborat cu dispozitiile art.9, din contractul de mandat, respectiv refuzul de a duce la îndeplinire hotărârile AGA prin nesemnarea actulului adiţional nr.2 la contractul de mandat, pana la data de 04.04.2025 (vot secret). 3. Alegerea membrilor provizorii ai Consiliului de Supraveghere (vot secret)”, se arată înconvocatorul trasmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Pe listă în adunare se mai află şi aprobarea duratei mandatului membrilor provizorii ai Consiliului de Supraveghere pentru o perioadă de 5 luni, conform prevederilor OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ”stabilirea indemnizaţiei fixe brute lunare a membrilor provizorii ai Consiliului de Supraveghere în cuantumul stabilit în conformitate cu Hotărârea Adunării Generală Ordinare a Acţionarilor nr.10/28.03.2023”.
Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica este, în prezent, format din preşedintele Petre Iulian Nicolescu şi membrii Ana Bobircă, Cristian-Nicolae Stoina, Mihai Liviu Mihalache, Silviu Răzvan Avram şi George Marius Toniuc.
Totodată, conducerea companiei propune spre aprobarea AGA repartizarea profitului şi un dividend brut în valoare totală de 4.043.229.023 lei, cu un dividend brut pe acţiune de 8,98 lei, arată compania într-un comunicat.
Acţionarii propun aprobarea datei de 25 iunie 2025 ca dată a plăţii dividendelor pentru exerciţiul financiar 2024.
“Continuăm să explorăm oportunităţile în vederea achiziţiilor de capacităţi regenerabile şi de stocare. În 2024, am realizat investiţii în valoare de 600 milioane lei şi am semnat contractul de retehnologizare a centralei Vidraru (188 milioane euro). Privind spre 2025, ne-am asumat un buget ambiţios de 1,7 miliarde lei, menţinând ritmul alert al investiţiilor”, a declarat Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica.
Compania are o capitalizare de 54,87 miliarde lei. Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania, esenţială pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională, operează 188 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi – în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.
De asemenea, compania deţine – conform raportului ANRE din luna decembrie 2024, o cotă de de 14,66% pe segmentul concurenţial al pieţei de furnizare a energiei electrice.
Energia produsă şi vândută (producţia netă) a înregistrat o scădere de aproximativ 22% în anul 2024 comparativ cu anul 2023, în perioada ianuarie-decembrie 2024 această cantitate fiind de 13.864 GWh.
Hidroelectrica a oferit explicații șoferilor cu privire la majorările de prețuri care urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie. Compania spune că creșterile se datorează costurilor de producție ridicate, precum și scăderii producției din cauza secetei, subliniind că oferta sa rămâne avantajoasă pe piața românească.
„Această majorare a noastră pe care am anunțat-o și care a produs o reverberație extraordinară în piața de energie… am analizat evoluția portofoliului de furnizare, care în ultimii doi ani a cunoscut o creștere fulminantă, mult peste așteptări și care, în același timp, ne-a produs probleme serioase în a putea manageria un asemenea portofoliu.
La momentul acesta, am ajuns la aproximativ 500.000 de consumatori casnici, la care se adaugă și un portofoliu semnificativ cantitativ de clienți non-casnici.
Citește și : Ce sume plăteşte statul părinţilor din România. Cea mai mare sumă încasată este de 8.500 de lei pe lună
Am decis, din cauza problemelor pe care Hidroelectrica le-a avut în linie de hidrologie în anul 2024, precum și a inflației generale a României, care între 2022 și 2025 a fost într-o continuă creștere, că trebuie să ajustăm aceste prețuri, menținând în continuare cea mai bună ofertă din România.
Atât pentru consumatorii casnici mici, cât și pentru cei semnificativi, considerați astfel conform Ordonanței 27, adică pentru consumuri de peste 300 kWh lunar, în funcție de zona de distribuție, deoarece tarifele diferă în funcție de distribuitor, consumatorii vor plăti între 1,04 și 1,12 lei pe kilowatt”, a explicat Marian Fetița, director financiar al Hidroelectrica.
Președintele directoratului Hidroelectrica, Karoly Borbely, a subliniat că există mai mulți factori care pun presiune pe prețuri, susținând că „sunt ani în care hidraulicitatea este deficitară”.
„Sunt implicații asupra costurilor de producție, sunt diverse cheltuieli care generează o presiune mare asupra prețurilor. Vedem foarte bine că sunt ani în care hidraulicitatea este deficitară, iar producția mai scăzută pune automat presiune pe costuri.
Citește și : Lovitură puternică pentru PPC, fostul ENEL. Un gigant vine cu prețuri mai mici la factura lunară
În ultimii 2-3 ani, inflația a crescut constant, iar prețurile la Hidroelectrica nu au fost majorate din 2022. În plus, noile dezvoltări de surse regenerabile și creșterea numărului de prosumatori generează dezechilibre în sistemul energetic”, arată Karoly Borbely.
Hidroelectrica își asigură consumatorii că oferta sa rămâne cea mai competitivă de pe piață, în ciuda ajustărilor tarifare.