Fundația Țiriac a oferit mașini Hyundai, lucru care i-ar fi deranjat pe cei de la Toyota, potrivit Golazo. Miliardarul a organizat o amplă festivitate de premiere în cadrul căreia au participat toți sportivii, iar compania japoneză s-ar fi simțit trădată de COSR pentru faptul că n-a respectat parteneriatul și a favorizat un competitor direct, Hyundai, care reprezintă o companie sud-coreeană. Mai mult, Grupul Auto Țiriac reprezintă și comercializează în România mărcile Mercedes, Ford, Jaguar, Mitsubishi, Land Rover si Hyundai, fiind unul dintre principalii competitori pentru Toyota.
Toyota este partener oficial al Comitetului Olimpic Internațional, care ar fi solicitat explicații de la COSR, iar primul chemat la discuții ar fi fost Mihai Covaliu. Acesta ar fi încercat să le explice celor de la CIO că nu-i putea spune lui Ion Țiriac să nu mai ofere premiul şi a transmis că a participat la eveniment în calitate de sportiv, nu de președinte al COSR.
Ion Ţiriac i-a premiat pe sportivii români medaliați la Jocurile Olimpice de la Paris cu 22 automobile electrice, marca Hyundai, modele Ioniq 5 (aur), Kona (argint) și Bayon (bronz). Pe fiecare mașină au fost notate proba și disciplina la care medalia a fost obținută, precum și sigla Fundației Țiriac.
Medaliații României la Jocurile Olimpice de la Paris:
AUR: David Popovici (înot, 200 metri liber)
AUR: Andrei Cornea și Marian Enache (canotaj, dublu vâsle masculin)
AUR: Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu (canotaj, 8+1 feminin)
ARGINT: Simona Radiș și Ancuța Bodnar (canotaj, dublu vâsle feminin)
ARGINT: Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel (canotaj, dublu rame feminin)
ARGINT: Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc (canotaj, dublu vâsle categorie ușoară feminin)
ARGINT: Mihaela Cambei (haltere, categoria 49 kg.)
BRONZ: David Popovici (înot, 100 metri liber)
BRONZ: Ana Maria Bărbosu (gimnastică, sol, după decizia TAS)