„Este absolut scandalos ca în situaţia în care avem o poluare a aerului, avem zeci de mii copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din aceeaşi cauză, sute de hectare de spaţiu verde prin aceste PUZ-uri urmează să devină spaţii construibile. Am prezentat un proiect care are şi acordul Ministerul Transporturilor pentru metroul de suprafaţă. Există zone în Bucureşti care nu sunt bine conectate, nu au încă metrou, cu alte zone de interes din Bucureşti. Unul din punctele importante din această reţea de metrou de suprafaţă e zona Giurgiului-Ferentari. Acolo vorbim de 200.000 de oameni care pot fi conectaţi cu zona Pipera, Otopeni. Primăria Sectorului 5 vrea să pună alte blocuri între blocurile care există în acea zonă”, a declarat Nicuşor Dan, miercuri într-o conferinţă de presă.
Primarul general al Capitalei a adăugat că mulţi bucureşteni fug la mare sau la munte, la final de săptămână, deoarece nu au unde să meargă cu familia, în zone verzi, de agrement.
„În fiecare week-end avem sute de mii de bucureşteni fug din Bucureşti şi se duc la mare, la munte, pentru că din păcate e un oraş în care nu ai ce să faci cu copiii. Noi avem mulţi kilometri de lac care poate să devină în loc în care să te duci cu copilul, în care să găseşti locuri de promenadă şi ce fac aceste PUZ-uri de sector – construiesc blocuri până în malul apei. Cum e posibil să ai străzi de 7 metri şi să prevezi blocuri de 14 etaje? Cum e posibil ca într-un oraş în care simţim cu toţii că s-a construit prea des încă din epoca ceauşistă, cum e posibil ca în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de sector să se spună că obiectivul este densificarea oraşului? Adică nu e suficient de aglomerat, hai să construim şi mai mult în oraşul acesta”, a completat Dan.
„Am spus încă din campanie electorală şi de mult timp că oraşul acesta are nevoie de dezvoltare şi că eu sunt un adept al dezvoltării şi am vorbit de metrou de suprafaţă, de extinderea reţelei de tramvai, de Şoşeaua de Centură, de electrificarea transportului public, de sală polivalentă, de săli de conferinţe. Dar dezvoltare e să te duci cu infrastructura pe lângă ce înseamnă imobile şi clădiri de birouri. Dezvoltare înseamnă că un privat alege arhitectul mai bun şi nu unul care face două etaje în plus. Au fost votate cinci PUZ de sector, cu menţiunea că pentru Sectorul 4 s-a votat doar pentru zona de sud a Sectorului. Există aceste 5 PUZ-uri de sector votate de CMGB, ultimul în 2020. Dintre ele cel din Sector 3 a fost anulat de Tribunalul Bucureşti, dar nu e definitivă hotărârarea şi PUZ Sector 6 a fost anulat tot printr-o decizie nedefinitivă a Tribunalului Bucureşti. Am formulat la DNA o plângere pentru PUZ Sector 3 pentru schimbarea spaţiului verde şi modificarea densităţii cu mai mult de 20% în anumite zone din Sectorul 3. Ce se va întâmpla în urma suspendării PUZ de Sector, pentru că se spune în spaţiul public că urmează aşa un fel de apocalipsă? Nu. Bucureştiul are o documentaţie de urbanism, după suspendarea PUZ-uri de sector revenim la Planul Urbanistic General”, a mai afirmat Nicuşor Dan.
Nicușor Dan a precizat că „tot ce înseamnă autorizaţie de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor”.
„De asemenea, pentru certificate de urbanism emise în baza PUZ-urilor de sector şi care prevăd dezvoltări rezonabile, evident la fel putem să dăm un PUZ punctual, de la o lună la alta, pentru a rezolva această chestiune. Însă dacă cineva avea un teren cu funcţiunea spaţiu verde şi acel teren a devenit construibil, îmi pare rău, nu vom încălca legea şi nu vom da aviz de construire pentru spaţiul verde”, a conchis edilul general.
-Bună ziua. Vorbim azi de puzurile de sector. Am invitat reprezentanții a două grupuri civice. Cu titlu general, urbanismul din București a fost o golănie. Am speranța că se va pune capăt acestui tip de dezvoltare. Din cauza acestui tip de urbanism, bucureștenii stau azi în trafic, avem cartiere întregi care n-au școli. Un oraș care are un potențial uriaș turistic e văzut drept cea mai urâtă capitală europeană.
-Care sunt cele mai nocive lucruri din aceste puzuri de sector. E scandalos ca situația în care avem o poluare a aerului, avem zeci de mii de copii de boli respiratorii, avem vârstnici care suferă de boli din cauza poluării, sute de hectare de spațiu verde.. prin aceste puzuri e posibil să-și piardă dreptul de spațiu verde și să devină spații construibile.
-Una dintre punctele importante ale metroului de suprafață de Giurgiului – Ferentari. Pot fi conectate direct cu Pipera… prin această linie de tren care există fizic Primăria Sectorului 5 vrea să pună alte blocuri.
-A treia chestiune. Avem sute de mii de bucureșteni care în weekend încearcă să plece la mare, la munte. Avem 30 km mal de lac care poate deveni și pentru familii mai sărace sau mai bogate un loc în care să se ducă cu copilul. Ce fac puzurile de sector? Prevăd construcții de blocuri până în malul apei? Cum e posibil??
-Au fost votate 5 puzuri de sector. Pentru Sectorul 4 s-a votat doar pentru zona de sud a sectorului. Pentru Sectorul 1 nu există încă. Când a fost aprobat PUZ sector 3 am formulat la DNA o plângere cu schimbarea destinației de spațiu verde și pentru modificarea denstității. Ce se va întâmpla în urma suspendării puzurilor de sector. Pentru că s-a spus în spațiul public că urmează o apocalipsă… nu. Bucureștiul are o documentație de urbanism. După suspendarea puzurilor de sector, revenim la planul inițial.
-Tot ce înseamnă autorizație de construire emisă înainte de suspendare rămâne în vigoare. Suspendarea produce efecte numai pentru viitor.
-Dacă cineva avea un teren cu mențiunea de spațiu verde și apoi a devenit dintr-o dată construibil, îmi pare rău, nu vom da autorizație de construire pentru respectivul spațiu verde.
După ce vorbesc invitatele mele, vă explic mai bine și apoi răspundem la întrebări.
–Silvia Cruceanu: Suntem un grup apolitic. Noi nu suntem de acord cu puzul la sectorul 3. Nu ne dorim construcții pe spații verzi. Nu ne dorim să scadă calitatea vieții din cauza construcțiilor agresive. Nu ne dorim o supraaglomerare a traficului din zonă. Se va ajunge la blocaje grave. Nu ne dorim construcții pe malul Lacului Tei.
-Ca grup civic, suntem pentru o dezvoltare armonioasă a Bucureștiului. Planul urbanistic general poate ajuta la dezvoltarea unei capitale europene, nu aceste puzuri de sector.
–Cristina Vanea: Noi nu ne opunem construcțiilor și dezvoltare. Dar ne dorim o dezvoltare armonioasă. Referitor la nemulțumirile punctuale, există o bază sportivă a Radetului, care e transformată din zonă verde în spațiu construibil. Lucrul acesta ne deranjează. Aș mai vrea să fac o mențiune. Acest puz a fost supus la vot în Consiliul General, el a fost votat. Documentația acestui puz e de 500 de pagini. Cei care au votat pentru acest puz stau și mă gândesc cât de bine au apucat să studieze într-un timp atât de scurt?
Nicușor Dan: Aici vedeți planul urbanistic al Bucureștiului. E important că ce vedeți cu culoarea roșie sunt spații care în planul urbanistic figurează ca spații verzi, iar prin puzurile de sector devin spații construibile. În zona de lacuri avem o zonă care devine construibilă.
-V-am vorbit de această linie a metroului de suprafața Giurgiului – Ferentari. Acolo nu e metrou și probabil că nu vom avea în următorii 10 ani. Această linie există acum, dar prin puz sector 5 ea devine construibilă și Primăria Sector 5 poate aproba să se construiască blocuri pe această linie.
-Suntem în apropierea Parcului Iore. Avem blocurile comuniste de 10 etaje, care au un spațiu verde generos între ele. Prin puz sector 3 s-ar permite blocuri de aceeași dimensiune între aceste blocuri. Nu știu dacă vi se pare normal așa ceva.
Întrebări:
De ce nu ați decis anularea acestor puzuri, în loc de suspendare?
-Nicușor Dan: A fost o decizie comună, luată în urma consultărilor. Suspendarea are avantajul că produce efecte imediat și are avantajul că permite o consultare cu eventuale persoane care sunt păgubite.
Prin această decizie sunt afectate investiții de peste 3 miliarde de euro. Nu e o decizie prea dură?
-Nu. Nu e o decizie dură. Am nuanțat foarte mult. Consiliul General, ca autoritate publică responsabilă de urbanism în București… poate da puzuri punctuale, în schimb nu cred că poate cineva să susțină dacă puzurile de sector pe anumite parcele sunt nelegale…
Care e situația spațiilor verzi acum în București?
-Răspunsul corect ar trebui să ni l dea un registru al spațiilor verzi. Probabil va mai dura până vom primi răspunsul. Există cifre contradictorii. Nu s-au luat în considerare aceleași spații verzi. Practic e rușinos, dar nu știm cât spațiu verde avem în București.
Ce se va întâmpla în acești doi ani de zile cât vor fi suspendate aceste puzuri?
-PUZ urile au produs efecte pentru oameni care au luat autorizații în baza lor. Există alți oameni care nu au apucat să înceapă lucrări pentru autorizări. Nu se vor raporta la puzurile de sector. Există o categorie de persoane care a apucat pe perioada de valabilitate a puzurilor să își ia un certificat de urbanism conformă cu puzurile de sector și nu cu planul urbanistic general. Vom evalua de la caz la caz. Am spus doi ani pentru că trebuie să fim predictibili.
-E o urgență de a face un plan urbanistic general. Până atunci, nu suntem în pustiu. Avem o reglementare. Planul urbanistic general e mai bun decât aceste puzuri de sector.
-Actul normativ la care se raportează cetățeanul nu mai e puzul de sector, ci planul urbanistic.
Ar putea exista persoane juridice care ar putea contesta în instanță. Care e planul în cazul unui proces de judecată?
-De 15 ani numai despre asta vorbesc. Dacă vrem investiții serioase trebuie să dăm predictibilitate. Răul s-a făcut deja, noi încercăm să-l îndreptăm. Există două situații… fie cererea oamenilor e justificată și atunci dăm un puz punctual. Fie, ce au obținut prin puzurile de sector, e ileagal și atunci trebuie să se raporteze la planul general.