Jess Evans a fost diagnosticată cu o formă avansată de cancer de col uterin în aprilie 2013. În prealabil, ea se prezentase de nouă ori la consult, solicitând un test pentru această maladie, dar medicii au refuzat-o sistematic, spunându-i că era prea tânără pentru a suferi de această boală.
După ce a născut un băieţel, Riley, femeia s-a plâns în repetate rânduri de dureri abdominale, oboseală, sângerări anormale şi de balonare, dar medicii au pus totul pe seama sarcinii şi au asigurat-o că totul va reveni la normal şi că era prea tânără pentru a suferi de cancer. În Marea Britanie vârsta minimă pentru efectuarea unui test pentru cancer de col uterin este de 25 de ani, iar Jess avea doar 21 atunci când a solicitat investigaţiile. Când, în cele din urmă, medicii i-au acceptat testul, diagnosticul a fost zdrobitor: cancer de col în utlimul stadiu. Iar asta însemna că nu se mai putea face nimic pentru a i se salva viaţa. Mai avea de trăit doar 10 luni, totul din cauza indolenţei unor medici care au pus mai mare preţ pe birocraţie decât pe simptomele unei boli atât de grave.
Acum, mama lui Jess a demarat o campanie pentru scăderea pragului de vârstă de la care se poate efectua testul Papanicoau de la 25 la 16 ani, fiind convinsă că doar aşa s-ar putea evita noi situaţii similiare.
Simptomele cancerului de col uterin nu sunt întotdeauna evidente şi pot apărea doar atunci când boala a ajuns într-un stadiu foarte avansat. În cele mai multe cazuri sângerările anormale sunt primul semn. De obicei, acestea apar imediat după raportul sexual, dar orice sângerare neobişnuită ar trebui investigată. Alte simptome sunt dureri vaginale în timpul sexului, scurgeri cu un miros neplăcut şi disconfort în timpul urinării.
Atunci când cancerul se extinde, pot apărea şi simtome precum constipaţie, apariţia de sânge în urină, pierderea incontinenţă urinară, dureri osoase şi umflarea picioarelor şi a rinichilor.