Românii şi bulgarii ar putea fi obligaţi să deţină „permise de rezidenţă biometrice”, care le vor permite accesul la servicii publice. Aceste permise ar fi eliberate sub forma unor carduri, având o fotografie şi o semnătură electronică, pe care vor fi stocate date biometrice, conform Agerpres.
Citeşte şi STUDIU OFICIAL: Foarte puţini români vor veni în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor
Potrivit publicaţiei din Marea Britanie, premierul britanic David Cameron va susţine luni un discurs în care va anunţa înăsprirea condiţiilor de acces la serviciile sociale pentru imigranţi. Consiliile locale vor fi obligate să introducă un aşa-numit „test de rezidenţă” pentru a stopa accesul imediat al imigranţilor la locuinţe sociale. În prezent, din datele guvernului, circa 9% dintre locuinţele sociale sunt acordate acum imigranţilor, o creştere faţă de 6,5% în 2007/2008. O persoană va putea intra pe lista de aşteptare pentru o locuinţă socială doar după ce a locuit între 2 şi 5 ani în zona respectivă.
Citeşte şi Hague: Marea Britanie îşi va onora obligaţiile ce îi revin României şi Bulgariei
„Vrem să ne asigurăm că eliminăm orice speranţă a noilor imigranţi că vor primi o casă de la contribuabilul britanic la sosire”, a declarat o sursă apropiată lui Cameron.
Premierul va cere să se pună capăt situaţiei în care unii imigranţi vin în Marea Britanie pentru a primi beneficii sociale şi servicii publice fără a oferi nimic în schimb. Nu poate exista „o cultură de a primi ceva pentru nimic”, va spune Cameron, potrivit unor surse. Se aşteaptă ca premierul britanic să folosească discursul de luni pentru a-şi reafirma angajamentul de a reduce migraţia netă la sub 100.000 de persoane.
Citeşte şi Guvernul britanic discută despre descurajarea migraţiei din ţările UE
Discursul lui Cameron va interveni la câteva zile după ce vicepremierul Nick Clegg a avut cea mai importantă intervenţia a sa în dezbaterea referitoare la imigraţie, într-o perioadă în care sunt în creştere temerile privind un potenţial val de imigranţi din România şi Bulgaria, începând din 2014. Clegg a pledat pentru introducerea unor „garanţii” în bani, de peste 1.000 de lire, pentru imigranţii din ţările „cu risc ridicat” ce solicită vize, sume ce le-ar fi restituite la părăsirea teritoriului britanic.
Citeşte şi Ponta îndeamnă Marea Britanie să nu se teamă de o „invazie” de imigranţi români: Vor fi prea ocupaţi