Mai multe școli din România au primit joi primele teste de salivă pentru depistarea COVID-19 la elevi „la vrac” şi fără instrucțiuni de utilizare individuale. Mai mult, în şcoli au ajuns pungi cu câte 25 sau 50 de bucăţi din fiecare element al testului de salivă care trebuie asamblate si ambalate de către profesori, parinţi sau reprezentanţi desemnaţi ai şcolilor. Modul în care se face distribuirea acestor teste nu este igienic, steril susţin părinţii si pot fi viciate rezultatele finale ale testelor in aceste conditii.
Contractul de pana la 18 milioane de euro castigat de Viggo Fashion presupune livrarea a mai multe loturi de sute de mii si milioane de teste antigen de saliva pentru elevi. Desi Raed Arafat prin institutia pe care o conduce, IGSU a realizat caietul de sarcini pentru ONAC, institutia care a realizat achizitia / licitatia, acum Arafat se face ca a uitat ce prevedea de fapt caietul de sarcini si care au fost pretentiile oficiale ale achizitiei.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a afirmat sâmbătă despre testele pe bază de salivă ajunse în şcoli că sunt conforme şi că dacă autorităţile făceau solicitare că doresc ca fiecare test de salivă să fie asamblat individual exista riscul să nu găsească cine să le facă, dar şi ca livrarea să fie întârziată. Cu alte cuvinte omul care a orchestrat din spate una dintre cele mai mari licitatii ale ONAC de anul acesta ia apararea firmei care a livrat un produs neconform.
„Ele vin în cutii de 25. Dar cele 25 sunt beţişoare, sunt containerul de soluţie, sunt locul unde iei şi faci amestecul şi tot şi după care caseta în care pui ca să vezi testul. Nu vin câte un test cu toate asamblate, vin separat şi când facem testele luăm o bucată din fiecare, le punem şi testăm. Dacă noi facem o solicitare în achiziţii, dacă la caietul de sarcini, scria la Onac în achiziţii că vrem testele să asamblate individual, era riscul să nu găsim cine să o facă şi să vină cu o oferta mai ales la cantităţile pe care le vrem şi însemna că livrarea trebuia să fie mult mai târziu pentru că trebuia să schimbe modul de livrare şi să stea cu cineva să le asambleze şi să le livreze. Pentru asta s-au luat”, a explicat şeful DSU, după ce părinţii, profesorii, dar şi alţi oficiali s-au sesizat că testele de salivă ajunse în şcoli au venit „la vrac” şi fără instrucţiuni de folosire.
Doar că documentele oficiale îl contrazic pe şeful DSU. În caietul de sarcini de la ONAC se arată foarte clar că fiecare test trebuia ambalat individual. Sau cel putin asa au fost redactate cerintele initiale pentru a putea „exclude” o parte din participantii la licitatie astfel incat achizitia sa fie atribuita „cui trebuie”. Pentru cine este interesat sa vada cum reusesc baietii destepti sa faca milioane de euro in plina pandemie caietul de sarcini se poata consulta AICI.
Mai exact, fiecare trusă de testare trebuia să conţină un dispozitiv de colectare, o pipetă / capac cu picurător pentru tub, un tub cu soluţie tampon pentru extracţie. De asemenea, fiecare kit trebuia să conţină cititor pentru citirea testului şi date concludente pentru validarea clinică a testului rapid pentru antigen SARS-COV 2.
O altă dovadă a minciunii lui Raed Arafat sunt mai multe răspunsuri ale ONAC la solicitarile de clarificari privind furnizarea de teste de salivă pentru depistarea prezenţei viruslui SARS-COV 2. Solicitările au fost primite din partea reprezentanţilor unor firme care au dorit să participe la licitaţie.
Întrebările adresate de reprezentanţii unor firme erau legate chiar de numărul de teste antigen care urmau a fi livrate. Aceştia doreau să ştie sub ce formă se pot livra testele, aşa cum se poate observa şi în imaginea atasata.
Compania interesata de licitatie si-ar fi dorit sa stie ce tip de mostra de produs trebuie sa depuna la ONAC pentru ca oferta acesteia sa fie cosiderata valabila. Firma a mentionat inclusiv faptul ca au doua posibilitati de a livra testele de saliva, acestea fiind „1 kit per cutie” sau 20,25 sau 50 kituri per cutie.
ONAC a dat un raspuns in scris in care nu incape loc de nicio interpretare: „Mostra depusa poate fi 1 kit/cutie”.
De asemenea, într-o altă solicitare de clarificare ONAC explică că acceptă livrarea în cutii cu pungi sigilate care să conţina toate elementele pentru executarea unui test (25 sau mai multe intr-o cutie) cu respectarea caietului de sarcini. Adică în fiecare pungă sigilată să existe toate elementele necesare, si NU pungi sigilate cu catergoriile de elemente ambalate la vrac, aşa cum au fost cele livrate şi distribuite de IGSU joi în mai multe şcoli din România.
Total surprinzator este ca ulterior acestui raspuns licitatia colosala de milioane de euro a fost castigata de Viggo Fashion, iar testele au fost livrate vrac in cutii a cate 25 şi 50 de teste fara sa fie ambalate individual si fara nicio instructiune de folosire.
Firma de modă Viggo Fashion va livra cele mai multe dintre testele , mai exact cinci milioane. Conform datelor făcute publice de ONAC, un test antigen pe bază de salivă a fost cumpărat la un preţ unitar de 15 lei fără TVA. Ceea ce înseamnă că pentru cele cinci milioane de teste, firma Viggo Fashion International SRL va încasa de la statul român peste 18 milioane de euro.
Contactaţi de Romaniatv.net, reprezentanţii Viggo Fashion, firma controlată de Ionuţ Marin, un apropiat al lui Cătălin Botezatu, au explicat de ce au decis să se reprofileze în pandemie.
– Aveţi un acord de principiu un producător de teste pentru a putea livra cele 23,5 milioane de teste în cel mult 5 zile?
„Exista un acord comercial preliminar cu un producător de teste, acord care vizează furnizarea cantității ofertate în cadrul procedurii de achiziţie, cantitate semnificativ mai mică decât cea maximă mentionată în documentaţia de atribuire”.
– De ce a ales VIGGO Fashion, o firmă recunoscută în piaţă pentru crearea de îmbrăcăminte, să vândă statului român seringi de unică folosinţă?
„Avand in vedere experienta comerciala de peste 10 ani in diferite domenii de activitate cu cei mai mari producatori din tari precum Italia, Anglia, Franta, Turcia, Portugalia, China, etc. precum si experienta anterioara din domeniul achizitiilor publice, am apreciat ca avem capacitatea de a ne adapta activitatea situatiei speciale in care se regaseste intreaga lume si de a raspunde cerintelor Statutului Roman pentru achizitia de produse necesare combaterii virsului Sars-Cov 2″.
– Având portofoliul şi experienţa în comercializarea de haine, cum aţi reuşit să convingeţi furnizorul de echipamente medicale să vă ofere o asemenea cantitate în plină criză pandemică?
„Intr-adevar, a fost destul de greu ca intr-o perioada de criza pandemica mondiala in care seringile utilizate pentru vaccinarea impotriva COVID 19 erau solicitate de toate tarile, sa identificam un furnizor care sa aiba capacitatea de a livra produse de calitate in cantitate ridicata. Insa experienta din domeniul comertului, imaginea buna de care se bucura firma noastra, precum si relatiile comerciale avute cu producatori de renume mondial au contribuit la increderea care ne-a fost acordata de un mare producator de serigini care a livrat cantitati semnificative catre multe tari din Uniunea Europeana”.
– Din ce ţară aţi importat seringile cerute de ONAC?
Tara de provenienta a produselor este Turcia.
– În cât timp aţi livrat către ONAC seringile solicitate?
Seringile au fost livrate in perioada de valabilitate a contractului de achizitie publica.
– Când aţi cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului avizul pentru importul şi distribuţia de echipamente medicale? La ce dată aţi obţinut avizul necesar?
Avizul ANMDMR a fost obtinut in luna decembrie 2020, in vederea participarii la o licitatie similara.
Sorin Cîmpeanu: Asamblarea unui set care conţine două teste de salivă poate fi realizată într-un minut. Şi în alte ţări s-a folosit livrarea în formă comună
Dacă iniţial, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Româniatv.net, că „absenta ambalajului individual al testelor este intr-adevăr o problema, alături de multe altele”, ulterior ministrul Educaţiei a revenit asupra declaraţiei şi a spus că toate ţările au avut această problemă cu testele de salivă care nu erau asamblate individual.
„Conform discuţiile cu IGSU, care a realizat contractarea şi livrarea acestor teste, am fost informat la Ministerul Educaţiei că această modalitate de livrare în formă comună, cutii de 25 şi 50 de teste s-a făcut pe parcursul întregii perioade către toate ţările europene care au avut la rândul lor această problemă. E drept, la un nivel mai scăzut deoarece în multe ţări testarea s-a putut organiza în şcoli”, a declarat ministrul Educaţiei, la Digi 24.
Întrebat cine se va ocupa de asamblarea kiturilor, Sorin Cîmpeanu a răspuns: “Îmi place să cred că Ministerul Sănătăţii, care a promovat deja şi e publicată în Monitorul Oficial instrucţiunea prin care se prevede inclusiv modalitatea de administrare a acestor teste, în condiţiile în care s-a ştiut ce tipuri de teste au fost achiziţionate, se va implica şi pentru ca personalul medical din şcoli, acolo unde există, să se implice în această modalitate de testare şi de distribuţie”.
Sorin Cîmpeanu a precizat că un set cu două teste se poate asambla într-un minut.
„La școala fiului meu au fost distribuite testele se salivă părinților -1 părinte de la fiecare clasă. Eu am fost să iau 62 de teste: 2 cutii de câte 25 și alte 12 teste puse CU MÂNA GOALĂ într-o punguta. Ce vedeți în poză este mâna mea cu mănușă… încercând să trimit părinților poze cu ce am primit. Eu trebuie sa manevrez 62 de teste, să le distribui în punguțe și să le dau părinților sub semnătură. Eu știu cum sa le manevrez pentru că face parte din meseria mea, dar in curtea școlii se împărțeau deja între parinti..din mână în mână…puse în șervețele, în buzunare…
Pipetele, capacele de picurare, recipientele cu soluție și hârtiile de colectare sunt atinse CU MÂNA GOALĂ de către secretare, părintele care le ia pentru toată clasa, părintele care le preia pentru copilul propriu…..
Și astea ar trebui să fie testele de încredere???? Dacă secretara e pozitivă și a strănutat ieri în mâna cu care distribuia totul în pungi pentru toată școala? Dacă părinții care preiau pentru toată clasa sunt pozitivi???? Credeți că le aranjează cineva cum fac eu- sterilizand totul cât de mult pot, cu mască, cu mănuși??? (Și evident că tot nu simt că este suficient de curat- nu se pune problema de steril- pentru că le fac pe o masă la mine în sufragerie….)
Cum sa dai, bai băiatule, teste la bax???? În care univers vă bazați voi pe ele???”, spune mama unui elev care este şi biolog în laborator de biologie moleculară.