În tentativa de a combate risipa alimentară, supermarketurile își ademenesc clienții cu oferte speciale. Totuși, prin această metodă, consumatorilor le este pusă sănătatea în pericol fără să își dea seama, scrie Fanatik.
Statisticile arată că România ocupă locul 9 în Europa în ceea ce privește risipa alimentară, cu peste 5 milioane de tone de mâncare aruncate anual, în condiţiile în care la nivel continental se aruncă 89 de milioane de tone de alimente în fiecare an! Din acest motiv, pentru a combate acest fenomen, supermarketurile caută să vândă produsele aflate aproape de expirare prin reduceri și promoții atrăgătoare.
„Legislația ar trebui coroborată și în zona aceasta de marketing, unde acele produse 3 la preț de 2, care în continuare fac deliciul ofertelor care se regăsesc în hipermarket-uri și supermarket-uri, nu sunt din aceleași loturi de fabricație. Adică produsele au termene de valabilitate diferite. Și atunci ne bucurăm că am cumpărat ceva la ofertă, dar s-ar putea să expire destul de repede și să nu putem consuma produsul respectiv, ceea ce este o problemă”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Acesta a adăugat că, de multe ori, consumatorii pot ajunge să cumpere produse pe care nu reușesc să le consume înainte de expirare, contribuind involuntar la risipa alimentară și expunându-se la riscuri pentru sănătate: „În momentul în care discutăm despre produse cu perisabilitate mai ridicată, ofertele care sunt puse la dispoziție ne pot îndemna să cumpărăm astfel de produse dar care, neputându-le consuma, să ne trezim că doar le aruncăm la gunoi sau nu mai sunt conforme pentru consum și ne și îmbolnăvim. Din această perspectivă, legiuitorul ar trebui să mai lucreze”.
Pentru a evita capcanele ofertelor, Sorin Mierlea recomandă verificarea atentă a etichetelor, păstrarea corectă a alimentelor şi evitarea cumpărăturilor impulsive.
„Trebuie să citim eticheta, să ne uităm la termenul de valabilitate. Iar termenul de valabilitate trebuie să fie coroborat cu modul de depozitare. Că degeaba cumpărăm un produs care este în termen de valabilitate, dar nepăstrându-l la temperatura sau în condițiile indicate de producător, s-ar putea ca produsul să fie în termen, dar să nu mi fie optim pentru consum, de la ouă, brânză, tot felul de produse care sunt alterabile, carne proaspătă, a mai explicat Sorin Mierlea.
Uniunea Europeană și România și-au propus să reducă risipa alimentară cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030, iar legislația prevede obligația supermarketurilor, dar şi a magazinelor, restaurantelor, cantinelor și alte autorități, de a vinde la preț redus produsele aproape expirate și de a le dona organizațiilor de caritate. Cine nu se supune legii riscă amenzi de până la 20.000 de lei!