Defrișarea a fost semnată chiar de Nicușor Dan, la fel ca și autorizația de construire care încalcă flagrant planurile de urbanism zonal (PUZ Zone Construite Protejate 16 Calea Victoriei și PUZ-ul Calea Victoriei 25-27), care permiteau construirea doar cu condiția „Să nu afecteze vegetația existentă (arbori)”. Asta în condițiile în care edilul a refuzat să pună în aplicare decizii definitive ale instanței care îl obligau să autorizeze construcții pe terenuri private, pe motiv că acolo s-ar afla spații verzi!?!
Mulți copaci din parcul Academiei Române, din Calea Victorie 125, din zona istorică a Capitalei și protejată de lege, au fost răpuși de drujbe, pentru a face loc unei clădiri moderne din metal și sticlă – proiectul „Reabilitare, consolidare, modernizare, extindere a sediului istoric al Academiei Române și construire corp nou Aula”.
Arborii au fost tăiați și pentru amenajarea a 42 de locuri de parcare, conform proiectului. Totul s-a făcut la ordinul primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, care a avizat toate defrișările.
În planul Urbanistic Local (PUZ) Calea Victoriei 125-127 era prevăzută construirea unui corp nou de clădire ce va avea subsol, parter și nu mai puțin de patru etaje, dar și o nouă aulă, pe o suprafață desfășurată de 1.000 de metri pătrați.
La vremea aprobării, colega de partid a lui Niucșor, Roxana Wring, consilieră generală USR și membră în Comisia de Urbanism a Consiliului General, trăgea un semnal de alarmă, afirmând că acest proiect distruge identitatea istorică a Bucureștiului și că nu va vota pentru aprobarea sa, scrie Cetateanul.net.
sursa foto: Cetateanul.net
Deși, în 2018, consilierii generali au aprobat documentația de urbanism, deoarece Parcul Academiei Române este inclus în PUZ Zone Construite Protejate, s-a instituit interdicția de a nu rupe măcar o floare din acel parc, darămite să defrișezi copacii.
Prin urmare, potrivit Regulamentului PUZ Calea Victoriei 125-127, aprobat prin HCGMB 162/28.03.2018, la „Utilizări admise cu condiționări” (Cap. 3 ZONIFICARE FUNCȚIONALĂ) se menționează foarte clar: „Să nu afecteze vegetația existentă (arbori)”. De asemenea, este prevăzut și în PUZ Zone Construite Protejate 16 Calea Victoriei!
Cu toate că a dus o luptă furibundă împotriva construirii oricăror clădiri noi în Capitală, blocând investiții publice de sute de milioane de euro, de multe ori invocând în mod fals afectarea spațiilor verzi, în cazul Academiei Române, primarul Nicușor Dan s-a sucit. La sfârșitul anului 2023, edilul a eliberat Autorizația de construire 314/119518 din 29.12.2023 pentru ridicarea noului sediu al Academiei.
Apoi, în iulie 2024, Nicușor Dan a semnat și avizul de defrișare nr. 134/86972. În baza aprobării sale, mulți copaci, printre care tei, nuci (specie protejată prin Legea nr. 348/2003), fagi, salcâmi japonezi sau arțari, au fost tăiați, deși aveau o vârstă venerabilă, cu diametru de peste un metru.
Pe de altă parte, Nicușor Dan a blocat ridicarea unui corp al Spitalului Clinic de Urgență Universitar, pe motiv că s-ar construi pe spațiul verde. De fapt, acolo erau o platformă betonată (fostul heliport al spitalului) și o parcare.
În numele spațiului verde, primarul Capitalei s-a luptat și cu bolnavii. Astfel, acesta a refuzat să autorizeze un proiect de extindere a Spitalului Clinic de Urgență Universitar, pentru care se obținuse o finanțare europeană. În refuzul său de a semna autorizația, edilul a invocat Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, care spune că nu se pot face construcții civile pe spaţii verzi.
În realitate, Spitalul Universitar din București nu are niciun spațiu verde, cele două puncte verzi văzute de Nicușor Dan pe hartă fiind, de fapt, platforma betonată a heliportului vechi nefolosit și parcarea medicilor, ambele desenate cu verde pe schițe.
Citește și EXCLUSIV Dana Budeanu: „Urmașul desemnat al lui Călin Georgescu este Nicușor Dan”