ASF a primit mii de plângeri contra firmei de asigurări Astra. Şoferi, patroni de service-uri, dar şi alte firme de asigurări au intrat în panică după ce ASF a anunţat marţi intrarea Astra sub administrare specială. Nimeni nu ştie dacă îşi va recupera banii de la firma de asigurări.
Concret, la ASF au fost înregistrate 3.000 de plângeri, din care 600 au fost depuse de service-uri auto care acuză firma Astra de neplata daunelor. În aceeaşi situaţie sunt şi zeci de mii de şoferi care nu şi-au recuperat daunele de la Astra Asigurări.
După ce Astra a fost pusă sub administraţie specială de ASF, colaboratorii Astra au intrat în panică, neştiind dacă îşi vor recupera banii. Ei au primit, totuşi, asigurări că toate dosarele de daune vor fi reanalizate şi că daunele vor fi plătite, însă rămâne de văzut dacă în conturile societăţii sunt bani suficienţi pentru acoperirea tuturor sumelor datorate.
Astra este una dintre cele mai mari firme de asigurări din România, cu peste 4 milioane de poliţe. Contractele aflate în vigoare rămân valabile până la expirarea lor.
După plasarea Astra sub administraţie specială, conducerea firmei a catalogat acţiunea ASF drept un atac „de tip mafiot”, care pune în pericol activitatea Astra.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a încălcat propria normă în momentul în care a decis intrarea în procedura de supraveghere specială a companiei Astra Asigurări, a declarat marţi, Dan Adamescu, proprietarul companiei.
Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a precizat marţi că va ataca în instanţă decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), de a decide intrarea în procedură specială a companiei, considerând hotărârea şocantă şi iresponsabilă.
„După legislaţia română, sunt anumiţi paşi care trebuie făcuţi în astfel de cazuri. După discuţiile avute cu ASF, trebuia să ne solicite majorarea capitalului, aşa prevede norma ASF. Dar ASF a sărit peste propria normă. Suntem şocaţi de acest act al ASF care este incredibil, nu s-a mai întâmplat nicăieri în lume ca regulatorul să ia o decizie fără să urmeze paşii prevăzuţi de lege. Nu ştiu ce urmări va avea acest act, însă este şocant şi iresponsabil. Regulatorul trebuie să acţioneze foarte decent, confidenţial, pentru că acesta este specificul pieţei, dar ei au aruncat o bombă. Nici ei nu îşi dau seama de impactul acestei decizii. Cât de mare este paguba, nimeni nu ştie şi nici nu o poate calcula”, a precizat Dan Adamescu, citat de Agerpres.