Ministrul Mediului din partea UDMR, Tanczos Barna, a ieșit luni, 13 martie, cu declarații pe marginea scandalului „Bâstroe”. Oficialul din Guvernul Nicolae Ciucă a explicat că executivul încă așteaptă acordul Guvernului de la Kiev pentru verificarea lucrărilor de dragare în Canal.
Oficialul de la Ministerul Mediului crede că ucrainenii se vor ține de promisiune și vor răspunde până pe 15 martie. De asemenea, el a mai precizat că debitele de pe Chilia nu s-au modificat semnificativ, deci se află în parametri statistici din ultimele două decenii.
„Nu am primit încă acordul scris al părţii ucrainene, dar sunt convins că se vor ţine de promisiune şi până pe 15 martie, mai sunt două zile, până atunci ne vor trimite acordul scris, aşa cum au promit într-o bilaterală care a avut loc săptămâna trecută”, a declarat ministrul Mediului, potrivit Prima News.
Ministrul UDMR a subliniat că este nevoie de un acord scris „pentru a pleca cu cele trei nave şi pentru a măsura, pe lungime, adâncimile pe Chilia şi apoi pentru a intra pe Canalul Bâstroe care e sută la sută pe teritorul ucrainean şi ca să poată verifica adâncimile, pentru a calcula debitele, dacă s-au făcut doar lucrări de dragaj, de menţinere a adâncimilor şi a se sigura că nu s-au schimbat debitele în aşa fel încât ele să afecteze pe termen mediu şi lung biodiversitatea din Deltă”.
Vasele care vor merge în Deltă, pentru verificare, sunt ale Ministerului Transporturilor, care sunt dotate cu senzori, cu spaţiu de cazare pentru echipaj. Activitatea se va mai desfășura pe mai multe zile, cel mai probabil zece.
„Noi am făcut câteva secţiuni, 14 puncte am măsurat şi am comparat cu datele pe care le aveam din 2017 şi nu sunt modificări mai deloc pe aceste secţiuni transversale fixe, care sunt pe braţul Chilia”, a mai transmis ministrul.
Ministrul Barna e tentat să creadă ceea ce spun autoritățile ucrainene.
„Adâncimea Bâstroe nu afectează adâncimea braţului Chilia şi în niciun caz în câteva săptămâni sau luni. Dacă dăm crezare declaraţiilor părţii ucrainene, lucrurile nu stau rău, că a făcut doar lucrări de înţeţinere. Dacă se vor constata alte adâncimi la această numărătoare, pe lungime, însemnând fiecare metru din cele 170 de km, atunci lucrurile pot arăta altfel.
Ceea ce vă pot spune acum este că debitele pe Chilia nu s-au modificat semnificativ, sunt în parametri statistici pe ultimii 20 de ani. Lucrurile ttrebuie analizate în perspectivă, orice lucrare îşi va arăta efectele pe termen lung”, a mai punctat Barna, potrivit sursei citate.