Directorul Draap Trading Ltd Jan Fasen a confirmat pentru The Guardian că a cumpărat un lot de carne de cal de la două abatoare româneşti şi l-a vândut unor procesatori francezi, insistând că a etichetat în mod clar carnea ca fiind carne de cal.
Însă postul olandez de radio NOS a relatat miercuri că Fasen a fost condamnat în ianuarie 2012 pentru comercializare de carne sud-americană de cal ca vită olandeză sacrificată pentru halal şi falsificare de documente. Draap Trading Ltd este o companie înregistrată în Cipru, cu sediul central la Antwerpen (Belgia) şi deţinută de un offshore din British Virgin Islands, potrivit The Guardian, care adaugă că, citit invers, numele firmei înseamnă „cal” în olandeză.
Potrivit publicaţiei britanice, comerciantul olandez pare să se afle, în pofida dezminţirilor sale, în centrul investigaţiilor care urmăresc să stabilească modul în care a carnea de cal a ajuns în lanţul alimentar european. În ianuarie 2012, el a fost condamnat la un an de închisoare, scrie The Guardian citând NOS, care adăugă că alt comercinat olandez de carne, cu sediul în oraşul Oosterhoutse, a fost condamnat, de asemenea, la muncă în folosul comunităţii.
Draap Trading Ltd a livrat carne companiei franceze Spanghero, care a aprovizionat, la rândul ei, altă companie franceză, Comigel. Lasagna Findus în care s-a găsit carne de cal, în M.Britanie, provine de la instalaţia Comigel din Luxemburg. Spanghero a insistat că pachetele de carne livrate de instalaţia sa de la Castelnaudary, în sudul Franţei, au sosit etichetate „vită – origine UE” şi că „nu a tratat sau făcut altceva cărnii” respective.
Produse congelate au fost retrase, între timp, din supermarketuri în Olanda, Belgia şi Franţa, de teama unei etichetări incorecte mult mai răspândite decât cea descoperită la Findus în M.Britanie. Românii au protestat ferm şi şi-au clamat nvinovăţia faţă de acuzaţiile potrivit cărora au furnizat carne de cal drept carne vită.
Fasen, care a cumpărat carne românească de cal şi a depozitat-o la Breda, în Olanda, înainte să o vândă Spanghero, a anunţat că va preda toate informaţiile autorităţilor cipriote, care le vor transmite ulterior francezilor. Inspectori olandezi în domeniul alimentar au efectuat o vizită la depozitul din Breda miercuri, mai precizează The Guardian.