Scandalul cărnii de cal: Produsele retrase din Marea Britanie conţineau doar urme de ADN cabalin

Conservele de carne de vită retrase de la vânzare în Marea Britanie conţineau doar urme de ADN cabalin, şi nu carne de cal, produsele fiind în limitele de conţinut admise şi conforme cu standardele europene în vigoare, potrivit analizelor, anunţă firma producătoare, Scandia Sibiu.
Romania TV
01 nov. 2013, 20:30
Scandalul cărnii de cal: Produsele retrase din Marea Britanie conţineau doar urme de ADN cabalin

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de reprezentanţii Scandia Sibiu, conservele de carne de vită retrase de pe piaţă din Marea Britanie, ca urmare a descoperirilor făcute publice de Agenţia Britanică pentru Siguranţa Alimentară, provin de la Scandia Food şi fac parte din lotul 13.04.C.

„Compania Scandia Food subliniază că retragerea nu a avut loc din cauza unui pericol alimentar, ci este o consecinţă a unei etichetări neconforme„, se arată în comunicat.

Reprezentanţii societăţii „ţin să clarifice diferenţa între sintagmele folosite pe această temă în spaţiul public în ultima perioadă, şi anume «urme de ADN de cal» şi «conţinut de carne de cal»”.

„În situaţia dată, este vorba despre urme de ADN, ceea ce înseamnă că lotul respectiv a intrat în contact cu ADN cabalin la un moment dat, cel mai probabil, pe traseul de producţie de la furnizorul de materie primă, până la momentul ambalării, acesta fiind unul extrem de complex. Astfel, prezenţa urmelor de ADN cabalin provine, cel mai probabil, de la o eroare din timpul procesului de tranşare şi transportare a materiei prime, etape ce intră în responsabilitatea furnizorilor de cărnuri şi care nu au nicio legătură cu Scandia Food”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, „la momentul recepţiei efectuate de către Scandia Food pentru materia primă din lotul 13.04.C., aceasta a fost însoţită de acte doveditoare în conformitate cu legislaţia în vigoare”.

Conservele retrase de pe piaţă nu aveau conţinut de carne de cal, ci conţineau ADN de cal, în proporţia comunicată de autoritatea britanică. Produsele în cauză nu au fost retrase pentru că ar fi pus în pericol sănătatea consumatorilor, ci pentru verificarea procentului de ADN„, mai scriu oficialii Scandia în comunicat.

În plus, aceştia precizează că folosesc în procesul de producţie a conservelor de carne de vită „exclusiv materie primă din această specie”, situaţia actuală fiind „prima cu care se confruntă în întreaga istorie de peste 90 de ani” a companiei.

„Problema lotului 13.04.C este prima de acest gen cu care Scandia Food s-a confruntat în întreaga sa istorie de peste 90 de ani. Lotul respectiv reprezintă o excepţie, luând în considerare faptul că celelalte loturi care au fost retrase de pe piaţa din Anglia şi examinate au avut un rezultat favorabil comercializării şi consumului. Astăzi, în urma unui control efectuat de Autoritatea Naţională Sanitară şi Pentru Siguranţa Alimentelor, am fost înştiinţaţi că produsele Scandia Food se încadrează în limitele de conţinut admise şi sunt conforme cu toate standardele europene în vigoare (Recomandarea UE99/2013)”, a declarat Andrei Ursulescu, director general Scandia Food, citat în comunicatul de presă.

Potrivit documentului, pentru siguranţa consumatorilor şi pentru a respecta atât legislaţia naţională aflată în vigoare, cât şi pe cea internaţională, Scandia a implementat mai multe standarde de management al calităţii şi siguranţei alimentului.

Potrivit datelor oferite de reprezentanţii societăţii, Scandia Food este unul dintre cei mai mari şi mai vechi producători de conserve din ţară, având 650 de angajaţi.

De asemenea, în urma controlului dispus de DSVSA Sibiu la societatea Scandia s-a constatat că materia primă provine de la furnizori autorizaţi sanitar-veterinar şi că „unitatea deţine pentru toate recepţiile de materii prime documente comerciale, declaraţii de conformitate, formulare de recepţie în care sunt monitorizate toate elementele necesare”.

Totodată, în urma verificărilor s-a stabilit că pentru lotul respectiv unitatea are două buletine de analize emise de IISPV Bucureşti – ADN specific de cal, din care reiese că urmele de AND cabalin sunt în pondere de 1%.

În 2011, Scandia a inaugurat o nouă fabrică la Sibiu, în care a investit peste 40 de milioane de euro, fabrică ce respectă toate normele de siguranţă.

Compania Scandia exportă de şase ani conserve de carne fără a avea niciun incident în ţări precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Japonia.

Carnea de cal a fost depistată, în Marea Britanie, într-un lot de conserve de carne etichetate drept „vită” şi fabricate în România, au anunţat autorităţile britanice, citate de ziarul The Guardian.

Autoritatea britanică pentru Alimentaţie (FSA) a comunicat că produsul a fost fabricat în România, în ianuarie 2013, fiind comercializat în lanţurile de magazine Home Bargains (TJ Morris Ltd) şi Quality Save.

În timpul unui control de rutină, în conservele etichetate drept „vită” au fost descoperite cantităţi de carne de cal în proporţie cuprinsă între 1 şi 5%.

Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, spunea, joi seară, că a fost identificată firma românească producătoare a conservelor de vită feliată în care, după verificări în Marea Britanie, a fost găsită carne de cal şi că au fost demarate controale la aceasta. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) preciza, la Realitatea TV, că respectivele controale vizează trasabilitatea, de la materia primă la produsul finit.

Mănăstireanu declara că, în cazul în care ponderea cărnii de cal în conservele de vită depăşeşte 1%, este vorba despre fraudă.

El mai spunea că, în funcţie de rezultatele controalelor la producătorul conservelor, vor fi luate măsurile care se impun.

Prim-ministrul Victor Ponta a făcut, vineri, la Sibiu, un apel la presă să aştepte rezultatele verificărilor care se fac în cazul scandalului cărnii de cal şi să nu vehiculeze nume de companii, spunând: „Să nu ne împuşcăm singuri în picior”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Lidia Zenny, numerolog şi expert în pedagogie numerologică, anunță cum va fi 2025 în funcţie de data naşterii. Explicații astrologice pentru fiecare om în parte
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI