Scandalul comasării alegerilor. Negocierile la Guvern s-au blocat. Ședința a durat aproximativ patru ore, însă nu s-a ajuns la vreo concluzie. Potrivit reporterului RomâniaTV, în jurul orei 19, liberalii au plecat din ședință, iar social-democrații au rămas să discute în continuare despre strategiile pe care le au.
S-a discutat doar subiectul care prevede comasarea alegerilore europarlamentare cu cele locale. Nu s-a discutat deloc despre comasarea alegerilor europarlamentare cu cele prezidențiale. E un blocaj acum în coaliția de guvernare.
PNL își dorește să comaseze alegerile europarlamentare cu cele locale, iar mai apoi să discute despre celelalte alegeri, iar social-democrații își doresc un calendar clar cu alegeri, să știe exact ce alegeri vor avea loc în 2024. Și își doresc o dublă comasare a alegerilor europarlamentare cu locale și cele parlamentare cu prezidențiale. Cei din PSD vor să negocieze la pachet mai multe funcții importante, cum ar fi Primăria Capitalei și candidatul la prezidențiale. Tocmai de aceea în momentul de față toate discuțiile sunt blocate.
Cei din PNL nu sunt de acord cu calendarul pentru că ei cred că aceste discuții în privința alegerilor parlamentare și cele prezidențiale trebuie să se poarte după scrutinul din 9 iunie, atunci când au loc alegerile europarlamentare.
Au discutat aproximativ patru ore, însă niciun partid nu a făcut vreun compromis. La un moment dat, a fost luată o pauză de aproximativ 15 minute, iar apoi a fost reluată ședința.
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că „pentru noi este important să fie cât mai bună reprezentativitate și dacă eu aș fi sigur că românii nu și-ar pierde apetența spre ultimele două duminici de alegeri din acest an și vor participa într-un număr cât mai mare la toate alegerile”.
„La ora 16:00, o ședință de Coaliție la Guvern în care ne vom întâlni în consiliul de coordonare al coaliției pentru a alege cea mai bună decizie pentru organizarea alegerilor din acest an. Vom pune pe masă toate variantele, vom aduce și argumente pentru comasare dar și argumente pentru a merge la toate cele 5 duminici de alegeri singuri în alegeri, pentru că, până la urmă, avem și sondaj de opinie, avem și focus group-uri, avem și discuții cu societatea civilă, avem și monitorizările pe ceea ce s-a discutat în mass-media în spațiul public în ultima săptămână, inclusiv ceea ce ați spus dvs și colegii dvs, că așa e normal, să ascultăm vocea poporului și vocea tuturor pentru a alege cea mai bună decizie. Există exemple la nivel european. Nu mai puțin de 7 state care organizează alegeri comasate locale, regionale cu parlamentare, landuri din Germania, regiuni din Italia, de asemenea Belgia, inclusiv parlamentare în Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, așa cum sunt și alegeri care se organizează doar europarlamentare.
Pentru noi este important să fie cât mai bună reprezentativitate și dacă eu aș fi sigur că românii nu și-ar pierde apetența spre ultimele două duminici de alegeri din acest an și vor participa într-un număr cât mai mare la toate alegerile, sincer…nu e o problemă de bani, pentru că democrația costă. Acum că plătim 800 de milioane sau 600 – 650 de milioane, nu acolo stă marea economie a României. Important este să fie reprezentativitate și să oprim extremismul, pentru că ăsta este cel mai mare pericol pentru România. Am urmărit cu mare atenție inclusiv declarațiile făcute de președintele Rusiei, care sunt îngrijorătoare la adresa liniștii Europei pentru următoarea perioadă. Pentru noi este nevoie de stabilitate. Este cheia următorilor ani iar România trece printr-o perioadă foarte bună din punct de vedere economic, din punct de vedere al stabilității, din punct de vedere al modului în care este privită la nivel european. Asta trebuie să se răsfrângă și în viața de zi cu zi”, a afirmat Rareș Bogdan în fața sediului PNL.