Scandalul cu magiunul de Topoloveni aduce ieftiniri în masă! Guvernul vrea să plafoneze adaosul comercial la toate produsele româneşti

Guvernul vrea să tempereze și mai mult prețurile din magazinele românești. Ministrul Agriculturii anunță că în acest an va finaliza proiectul prin care plafonarea adaosului comercial va fi extinsă de la cele de bază, la toate produsele procesate în România.
Filip Stan
16 mai 2024, 19:29
Scandalul cu magiunul de Topoloveni aduce ieftiniri în masă! Guvernul vrea să plafoneze adaosul comercial la toate produsele româneşti

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat joi că proiectul prin care Guvernul limitează adaosul comercial la produsele româneşti va fi implementat în acest an.

„Sigur că îl vom vedea anul acesta, se lucrează la acest proiect. În momentul de faţă ştim foarte bine că ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie – şi le mulţumesc colegilor pentru că şi astăzi vedem o scădere a inflaţiei şi astăzi vedem, din datele Institutului Naţional de Statistică, că indicele preţului de consum a scăzut pe cele 21 de alimente de baze din ordonanţa pe care noi am dat-o în Guvernul României, cu procente între 8 şi peste 30%”, a explicat Florin Barbu, întrebat despre subiect, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Cartofii noi au început să apară pe piețele din România. Cât costă un kilogram în supermarketuri. Prețurile nu sunt la îndemâna oricui

El a adăugat că autorităţile lucrează la un proiect prin care va fi limitat adaosul comercial la produsele româneşti. Ministrul Agriculturii a reamintit de ordonanţa prin care măsura plafonării adaosului comercial a fost prelungită de către Parlament până pe 31 decembrie 2024.

Se lucrează, nu voi da drumul la acest act normativ până toţi factorii implicaţi. Vorbim aici de zona de retail, vorbim de procesatori, vorbim de Consiliul Concurenţei – nu ne vom pune de acord cu acest act normativ. Sigur, când vom finaliza acest act normativ va fi prima conferinţă pe care Ministerul Agriculturii o va pune în cadrul ministerului şi va pune la dispoziţie presei din România”, a completat Barbu.

Acesta a subliniati că documentul nu ar putea fi aprobat până la sfârşitul lunii iunie. Totuşi, există şi „o variantă de aprobare prin ordonanţă, apoi să fie transmis către Parlament pentru aprobare”, a conchis ministrul PSD.

Florin Barbu anunţă că Guvernul va lua măsuri care să sprijine consumul de alimente româneşti şi creşterea nivelului de procesare în România

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a explicat că sunt necesare mai multe proceduri legislative prin care să fie reglementat adaosul comercial şi să fie încurajat comerţul cu produse româneşti, produse care în prezent au un adaos comercial mai mare decât cele din import. El a mai spus că, în două luni de zile, România poate semna contracte de peste două miliarde de euro procesare în ţara noastră.

Schimbări majore în toate supermarketurile, ce se întâmplă cu preţurile în următoarele 30 de zile

„Vedem produse româneşti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic. Ne dorim foarte mult ca toţi românii să aibă acces la alimente româneşti în retail şi la preţuri corecte. Mai mult de atât, această ordonanţă sau proiect de lege care va veni, va sprijini practic consumul de alimente româneşti şi creşterea nivelului de procesare în România, pentru că ştiţi şi în perioada următoare atât Ministerul Agriculturii, prin fondurile europene, pe o măsură foarte bună DR. 22 de procesare în România, cât şi programul important pe care l-am lansat INVESTALIM procesare în România”, a explicat Florin Barbu, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

El a mai spus că, în două luni de zile, România poate semna contracte de peste două miliarde de euro procesare în ţara noastră şi „de aceea avem nevoie de aceste legi pentru ca aceste produse pe care procesatorii le realizează să ajungă pe raft şi să ajungă la un preţ corect pentru consumatori şi pentru românii cu venituri mici şi medii”.

Limitarea adaosului comercial a generat și conflicte în piață. Unii retaileri au scos de pe rafturi anumite produse tradiționale, cum ar fi magiunul de Topoloveni.

Nu mai vreau să aud niște economiști pe care în mod normal îi apreciez, că aceasta nu este economie capitalistă de piață. Dar este economie capitalistă să vină cei din afara României, cu produse de calitatea a doua, să le prezinte ca fiind produse de categoria întâi, cu prețuri exorbitante?

Este normal să nu fie marfă românescă cel puțin egală cu cea din import la rafturi? În toate celelalte state ale UE mergem să vedem câtă marfă au ei și câtă este de import.”, a declarat Bibiana Stanciulov, antreprenor, pentru Euronews.

Parlamentul a decis să prelungească până la finalul anului plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază. Ministrul Agriculturii vrea însă să extindă acest mecanism și să limiteze adaosul comercial pentru toate produsele alimentare, inclusiv cele din import.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Orașele din România unde prețurile apartamentelor s-au scumpit cel mai mult. Care este situația în Capitală
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Zodiile care trec prin cea mai bună perioadă a vieții. Norocul le răsare la fiecare pas
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?