„Falsul-erată” din 6 august 2012, publicat in Monitorul Oficial după un imens scandal, a fost semnat de un magistrat de serviciu, Ştefan Minea. În toată această perioadă, s-a spus că Minea ar fi avut mandat de la preşedintele CCR să semneze acte oficiale ale Curţii, pentru că Augustin Zegrean îşi luase deja concediu, scriu jurnaliştii de la Lumea Justiţiei.
Totuşi, o adresă emisă de CCR în aceeaşi zi de 6 august 2012, către Guvernul României, poartă semnătura preşedintelui Augustin Zegrean.
Este vorba de adresa către premierul Victor Ponta, în care îi transmite că, ţinând cont de interpretările diferite din mass media, dar şi a celor din conferinţa de presă a Guvernului pe subiectul ce ţine de decizia CCR din data de 2 august, îi aduce la cunoştinţă următoarele: „(…)prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Consitutionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu”.
„Ca atare, întrebarea logică care se pune e simplă: dacă Zegrean se afla la Curtea Constitutionala in data de 6 august 2012, ce anume l-a determinat pe presedintele Zegrean sa puna un alt coleg al sau sa semneze in locul lui asa-zisa „erata” care schimba cu 180 de grade decizia decizia CCR din 2 august 2012 si adauga voturile romanilor din strainatate la calculul cvorumului referendumului? De ce nu a semnat Zegrean „erata”, stia ca e un fals grosolan?”, scrie luju.ro.
Judecătorii CCR Tudorel Toader şi Ion Predescu au declarat, după publicarea eratei, ca aceasta este ilegală si au cerut reunirea de urgenţă a CCR. La declaratiile celor doi judecători s-a raliat şi judecătorul Axinte Gaspar.
Urmează ca marţi, 14 august, problema „falsului-erată” să fie tranşată de plenul CCR, întrunit de urgenţă la cererea celor trei judecători.