Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost chemat de premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria pentru a discuta despre criza de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, potrivit unor surse guvernamentale.
Te-ar putea interesa și Dosarul care îl vizează pe iubitul doctoriţei poreclite „Doamna cu coasa” de la Sf. Pantelimon, găsit inconştient într-o toaletă publică din Braşov, va fi preluat de procurorii militari
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost chemat, luni, de premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria pentru a discuta despre criza de la Spitalul „Sf. Pantelimon”.
„Dacă rechizitoriul procurorilor scoate la iveală vreo culpă în efectuarea controalelor administrative și medicale, nu voi ezita sa cer demisii de sus pana jos la minister, spital și Colegiul Medicilor”, spunea, la începutul ședinței de guvern din 8 august, premierul Marcel Ciolacu.
„Toată lumea m-a întrebat dacă îmi dau demisia. Nu cred că am motive să-mi dau demisia legat de acest caz”, spunea pe 14 august Alexandru Rafila, referitor la cazul de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, conform Observator.ro.
Acesta afirmă că premierul nu i-a cerut demisia, dar nu excludea ca acesta să o facă pe viitor.
Între timp, doctoriţa pe care procurorii o numesc ”Doamna cu Coasa” a fost adusă din nou la audieri, în această dimineaţă, în dosarul în care este acuzată că ar fi provocat moartea mai multor pacienți din secția ATI. Anchetatorii caută în telefonul femeii noi dovezi legate de potenţiala premeditare a actelor sale
Tot astăzi, medicul ATI care a încercat să se sinucidă în Braşov ar putea fi audiat, potrivit surselor Observator. Cercetările vor fi preluate de procurorii militari din Capitală.
Spitalul Pantelimon nu mai poate prelua pacienţi cu probleme cardiovasculare din cauza crizei acute de medici. Bolnavii sunt redirecţionaţi către Floreasca.
Pentru cei mai puțin informați, ancheta la spitalul Pantelimon a început pe 11 aprilie 2024, când procurorii au anunţat că investighează 17 morţi suspecte în secţia de ATI.
Abia după patru luni de cercetări şi audieri, pe 7 august, au fost făcute percheziţii în locuinţele a două doctoriţe, Maria Miron şi Mirela Păiuş.
Anchetatorii susţin că acţiunile celor două au dus la moartea unui pacient de 54 de ani.
Pe 8 august, au fost arestate preventiv, iar managerul şi directorul medical şi-au dat demisia. Pe 13 august, Parchetul a anunţat că, pentru alte cinci dintre cele 17 decese de la Pantelimon, au deschise dosare de moarte suspectă.
A doua zi, Şeful Corpului de Control de la Ministerul Sănătăţii şi-a depus şi el mandatul.
Doctoriţa Maria Miron de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon a fost dusă luni dimineaţa la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru a asista la efectuarea unei percheziţii informatice.
Maria Miron şi colega sa, Mirela Păiuş, se află în arest preventiv din data de 8 august, fiind acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la Terapie intensivă prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.
Potrivit referatului de arestare preventivă, anchetatorii au găsit la locuinţa doctoriţei Maria Miron un prospect al substanţei noradrenalină (intitulat [Noradrenalină tartrat Hypericum 2mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă[), precum şi două înscrisuri olografe în care sunt menţionaţi o mare parte din pacienţii decedaţi în perioada de început a lunii aprilie, asistenţii care au fost repartizaţi pe saloanele ATI din aceeaşi perioadă, precum şi menţiunea „curăţenie în telefon”.
Procurorii au tras concluzia că Maria Miron îşi propunea să şteargă probe din telefon, dorind să îngreuneze desfăşurarea anchetei. Cu privire la aceste înscrisuri, doctoriţa a recunoscut că îi aparţin şi că au fost întocmite de ea, aspect consemnat în procesul-verbal de percheziţie domiciliară.
Te-ar putea interesa și Noi detalii șocante despre „Doamna cu Coasa” de la Sf. Pantelimon! Cum procedau cadrele medicale care acum vor libertate: „A zis să trec în foaie altă valoare”
Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sfântului Pantelimon.
Aceasta le-a relatat procurorilor că, la data de 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit faptul că pe Secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20 ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic, potrivit Agerpres.