„Politica „pumnului în gură”! Halucinant! După 21 de ani de muncă în aceeași unitate și dedicație in exercitarea actului medical, dacă cumva în timpul acesta ai căpătat o afecțiune medicală și mai ales dacă îndrăznești, în calitate de lider sindical, să aduci în atenția publică adevărul despre condițiile de muncă și riscurile la care sunt supuși salariații, te poți trezi, când ajungi la serviciu, că de fapt nu mai ai loc de muncă deoarece ai fost constatat ca fiind „apt condiționat””, scriu reprezentanţii Federației „Solidaritatea Sanitară” pe Facebook despre concedierea medicului Alexandru Gîdea.
Sindicaliștii consideră că decizia conducerii spitalului reprezintă o sancțiune aplicată ilegal, invocându-se retragerea avizelor, a autorizaţiilor ori a atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei.
„Pentru a încerca să ascundă faptul că este vorba de o concediere ce a fost determinată de reacția publică pe care a manifestat-o dr. Gîdea Alexandru, conducerea unității a invocat un motiv halucinant pentru destituirea sa: desfacerea de drept a contractului individual de muncă în baza art. 56, alin. 1, lit. g din Codul Muncii. Temeiul juridic invocat (retragerea „de către autorităţile sau organismele competente a avizelor, autorizaţiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei”) este contrazis flagrant de realitate, dr. Gîdea Alexandru având autorizația de liberă practică de la organismul profesional”, mai acuză sindicatul.
În replică, directorul spitalului a declarat pentru TVR că nu este vorba despre nicio sancțiune şi că medicului i-a încetat de fapt contractul de muncă pentru că nu mai avea activitate, el nefiind nici până acum încadrat cu normă întreagă. Mai precis, din motive personale nu poate trata pacienți COVID-19 și nu mai poate face nici activități cu studenții în spital sau în blocul operator.