Probele care au fost testate și făcute publice joi de minister provin din județele Mureș, Călărași și Brașov.
Dintre acestea, la substanţa etanol dintr-un lot din Mureş, unde pe etichetă scrie concentraţie de 42%, s-a descoperit o concetraţie de 0,01%. De altfel, la toate cele cinci loturi de Hexio A, concetraţia de etanol era de 4.200 de ori mai mică decât cea prevăzută pe etichetă, iar 2 propanol, diluat de 2.800 de ori.
De asemenea, Polyiodine Scrub avea concentrația declarată de 7,5% și cea determinată de 4,18%, Hexio-Spray avea concentrația declarată „etanol” de 24% iar cea determinată de 19,5%, la „2 propanol” valoarea declarată era de 36% și cea determinată de 11,2%, Hexioiod Scrub concentrația declarată de 7,5% și cea determinată de 4%, Hexio-Sept glutaraldehidă avea concentrația declarată de 12% și cea determinată de 1,18%.
La Călărași, rezultatele testelor pe dezinfectanți arată astfel: la Hexio Iod concentrația declarată era de 10% iar cea determinată de 9,55%, Polyiodine — concentrația declarată de 10% iar cea determinată de 9,10%, Sprasept — concentrație declarată de 12% iar cea determinată de 1,11%, altă probă de Hexio-Sept — concentrația declarată de 12% iar cea determinată de 1,16%.
Analiza testelor de la Brașov arată că la substanța Polyiodine Scrub valoarea concentrației declarate era de 7,5% iar cea determinată — de 3,39%.
Reprezentanții unităților sanitare din țară au anunțat că au luat măsuri pentru verificarea și înlocuirea dezinfectanților furnizați de compania Hexi Pharma aflați pe stoc.
În unele cazuri, lipsa pe stoc a unor dezinfectanți care să fie conformi din punct de vedere al concentrației a determinat chiar amânarea unor operații.
Pe de altă parte, în spitalele care își procură dezinfectanții din alte surse nu au fost semnalate probleme.
Citeşte şi Scandal HEXI PHARMA. Corpul de control al premierului a început verificările în spitale