Scandalul DIPLOMATIC ia amploare: Guvernul polonez susţine că se află sub atacul unei organizaţii MAFIOTE

Guvernul polonez a susţinut luni că se află sub atacul unei organizaţii criminale, după ce o revistă a publicat o nouă serie de convorbiri înregistrate în secret, care au pus în situaţii stânjenitoare mai mulţi oficiali şi au determinat presiuni ca premierul Donald Tusk să demisioneze, relatează Reuters.
Filip Stan
23 iun. 2014, 11:30
Scandalul DIPLOMATIC ia amploare: Guvernul polonez susţine că se află sub atacul unei organizaţii MAFIOTE

Opoziţia a spus că guvernul ar trebui să demisioneze din cauza acestor înregistrări, care îl surprind pe guvernatorul băncii centrale discutând despre mijloacele de a ajuta partidul de guvernământ să evite înfrângerea în alegeri şi pe ministrul de externe spunând că relaţiile Poloniei cu SUA nu au nicio valoare.

Atenţia opiniei publice din Polonia s-a îndreptat de asemenea asupra posibililor autori ai unei supravegheri ilegale de o asemenea amploare: înregistrările au avut loc la cel puţin două restaurante din Varşovia, pe o perioadă extinsă, şi au surprins cel puţin 12 oficiali, politicieni şi directori de companii.

‘Guvernul a fost supus unui atac din partea unei grupări criminale organizate’, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski, citat de TVN24. ‘Nu ştim cine se află în spatele acestui lucru, nu suntem siguri. Se analizează. Sper că justiţia va stabili identitatea acestor persoane şi a celor care i-au coordonat şi că acestea vor fi pedepsite’, a afirmat el.

Fragmente din înregistrările secrete au fost publicate de revista săptămânală Wprost. Guvernul a precizat că afirmaţiile oficialilor care au fost înregistraţi în secret au fost scoase din context şi că aceştia nu au încălcat legea. Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a vorbit de rău alianţa dintre Polonia şi SUA, spunând că ‘nu face nici două parale’, potrivit unei transcrieri parţiale a unei conversaţii, a informat duminică DPA. Potrivit înregistrării difuzate duminică de revista poloneză Wprost, persoana identificată drept Sikorski mai spune şi că alianţa americano-polonă este periculoasă, deoarece oferă Poloniei un sentiment fals de securitate. Conversaţia ar fi avut loc în urmă cu un an, iar interlocutorul lui Sikorski ar fi fost ministrul de finanţe de la acea vreme, Jacek Rostowski, potrivit Reuters.

O reprezentată a revistei Wprost a explicat că respectiva conversaţie a fost înregistrată la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie, în timpul protestelor din Ucraina vecină împotriva preşedintelui de la acea vreme, Viktor Ianukovici, aliat al Moscovei. Atunci, Polonia era nemulţumită de răspunsul lent al Occidentului faţă de criză, care a dus la înlăturarea de la putere a lui Ianukovici, la anexarea Crimeii de către Rusia şi la o revoltă separatistă prorusă în estul Ucrainei, precizează DPA.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță o săptămână de vis pentru aceste zodii. Schimbări benefice, dar și răsturnări de situație pentru ele
Capital.ro
Devine obligatoriu peste tot în România. A venit ordinul direct de la Guvern
Playtech.ro
Zodiile care vor avea succes pe toate planurile în următorii 10 ani. Se vor lăfăi în lux
DailyBusiness
Lovitură cruntă din partea BNR! Cresc ratele românilor
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Românii care trebuie să-și verifice cardurile. Se dau banii de la stat
Ego.ro
Ținuta de mii de euro pe care Carmen Iohannis a purtat-o la Jocurile Olimpice de la Paris. Poșeta de designer a atras toate privirile
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de vijelii puternice, până marți noapte! Cele 13 județe în care se vor resimți fenomenele meteo severe
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
INSP avertizează asupra pericolului virusului West Nile transmis prin înțepătura de țânțar
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!