Până acum nu au primit toți părinții și elevii notificările în scris, cu sancțiunile elevilor, iar asta înseamnă că încă nu au fost contabilizate nici contestațiile. În plus, soarta a doi elevi, administratorii grupului, care au fost pedepsiți cu mutarea disciplinară în altă școală și scăderea notei la purtare, între notele 9 și 4, este incertă, întrucât încă nu se știe la ce școli vor fi aceștia mutați.
Potrivit regulamentului de ordine interioară al școlii, părinții elevilor vor fi cei care aleg unitatea de învățământ în care vor fi mutați elevii, însă decizia finală se va lua în cadrul unui Consiliu de Administrație al Școlii.
Vocea Transilvaniei a stat de vorbă cu directorii câtorva licee din Cluj-Napoca, pentru a-i întreba dacă i-ar accepta pe cei doi elevi în școlile pe care le conduc.
La Racoviță trebuie să dovedească că știu matematică
La Colegiul Național „Emil Racoviță”, liceu de renume al Clujului, cu promovabilitate de 100% la Bacalaureat, aproape în fiecare an, cei doi elevi olimpici mutaţi disciplinar de la „Șincai” ar putea fi primiți, dacă vor îndeplini câteva criterii obligatorii prevăzute în regulamentul intern al școlii.
Eu personal nu cred că respectivii elevi vor alege să vină aici, pentru că Șincai este un liceu de filieră umanistă, iar Racoviță este axat pe profil real. Însă, dacă vor alege acest liceu, trebuie să întrunească niște condiții prevăzute în regulamentul nostru intern. Primul criteriu – trebuie să aibă media mai mare decât media generală a clasei unde vor să se transfere, apoi trebui să fie locuri libere în clasa respectivă, iar în al treilea rând trebuie să susțină un test de cunoștințe matematice la care să obțină cel puțin nota 8. Dacă îndeplinesc aceste condiții, sunt bineveniți la noi”, a declarat pentru Vocea Transilvaniei, Constantin Corega, directorul Colegiului Național „Emil Racoviță”
La Bălcescu elevii cu nota scăzută la purtare primesc „NU” din start
Dacă cei doi elevi s-au gândit să se mute la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, ar trebui să știe că aici nu sunt primiți prin transfer cei care au nota scăzută la purtare.
În primul rând nu primim prin transfer elevi cu nota scăzută la purtare, în al doilea rând, transferurile se fac în limita locurilor existente, iar acum noi nu avem locuri libere în nici o clasă. Potrivit regulamentului intern, în caz de transfer, dacă elevul vine de la un alt profil decât clasa în care vrea să se mute, trebuie să susțină un examen de evaluare la care să obțină cel puțin nota 8″, a spus unul dintre directorii adjuncți ai liceului, care a refuzat să comenteze situţia celor doi elevi de la liceul Șincai
La Blaga nu sunt locuri
La Liceul Teroetic „Lucian Blaga”, cei doi elevi nu ar putea fi primiți pentru că …nu sunt locuri.
Și dacă vor să vină la noi, nu putem să îi primim pentru că nu avem locuri libere în nicio clasă. Însă, dacă ar fi locuri libere, nu pornim cu prejudecăți, am cere întrunirea Consiliului de Administrație și s-ar supune la vot. S-ar vorbi și cu cei doi elevi și cu părinții lor, pentru că trebuie să ascultăm și punctul lor de vedere”, a declarat Laura Ungurean, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga”
La Coșbuc decide Consiliul de Administrație
Directorul Colegiului Național „George Coșbuc” spune că el nu poate decide dacă să îi primească pe cei doi elevi sau nu, ci consiliul de Administrație al Școlii trebuie să dezbată situația.
Eu ca director nu decid, eu am doar un vot în Consiliul de Administrație. Dacă se va lua în calcul varianta ca elevii respectivi să vină la noi, se va întruni Consiliul de Administrație, cu reprezentanți ai părinților, ai Consiliului Elevilor și ai Consiliului Local și se va lua o decizie”, a declarat Lucian Popescu, directorul Colegiului Național „George Coșbuc”
Scandalul de la Liceul „Gheorghe Șincai” a început în luna februarie, când peste 200 de elevi au fost anchetați în cadrul unei comisii inerne a liceului, fiind acuzați că au aderat la grupul de pe Facebook „Şincai Meme”, în care erau ironizați și ridiculizați profesorii.