Există reguli care prevăd că o universitate străină care vrea să îşi desfăşoare activitatea în Italia trebuie să primească aprobare. „Ţara noastră, la fel ca multe alte ţări europene, are o regulă de mulţi ani, şi anume, programarea numărului de locuri la cursurile de Medicină şi Chirurgie. În fiecare an, ministrul stabileşte prin decret numărul de locuri”, explică Giacomo Piniataro, rectorul Universităţiii Catania, potrivit România TV.
Rectorii univesităţilor din Sicilia consideră că Facultatea românească de Medicină din oraşul Enna, extensie a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, îşi desfăşoară activitatea ilegal. În plus, avertizează ei, studenţii care învaţă în limba română nu se vor putea integra în spitalele din Italia. Rectorii au subliniat şi că fundaţia care se află în spatele Universităţii este de fapt un SRL şi nu are dreptul să deschidă instituţii de învăţământ. Studenţii sunt, însă, de altă părere.
Ei spun că instituţia de învăţământ le oferă oportunităţi internaţionale. Aceasta nu este singura facultate deschisă de Universitatea Dunărea de Jos în străinătate. „Universitatea noastră are o experienţă destul de îndelungată cu o extensie care se desfăşoară în Republica Moldova. În oraşul Cahul extensia funcţionează din anul 1998”, a declarat profesorul universitar Gina Necula.
Reprezentanţii facultăţii subliniază că Procesul Bologna garantează faptul că diplomele oferite de instituţiile româneşti de învăţământ superior sunt recunoscute pe tot teritoriul uniunii Europene.