Preşedintele Alexander Van der Bellen i-a eliberat în mod oficial din funcţii pe membrii Guvernului marţi, însă i-a invitat – cu excepţia lui Kurz – să continue să-şi exercite funcţiile timp de încă câteva zile, până la formarea unui nou Executiv, însărcinat să expedieze afacerile curente până la alegerile legislative, prevăzute în septembrie.
Interimatul la cancelarie urmează să fie asigurat de către vicecancelarul Hartwig Löger, ministru al Finanţelor, care a reprezentat Austria la summitul european de marţi.
Adoptarea moţiunii de cenzură nu reprezintă neapărat o veste proastă pentru Sebastian Kurz, întrucât partidul său, ÖVP (conservatori), a obţinut o victorie importantă în alegerile europene de duminică.
”Sunt tot aici”, a dat asigurări Kurz luni, după vot. ”Parlamentul a ales azi (luni), dar până la urmă alegătorii sunt cei care vor decise, în septembrie”, adăuga el.
Citeşte şi Dan Barna: Vom depune moţiune de cenzură. Am vorbit cu PNL, PMP, UDMR, Pro România
Moţiunea a fost adoptată de Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ) şi de Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ, extremă dreapta), care a făcut parte din coaliţia de guvernământ până înainte de Ibizagate.
Extrema dreaptă îl consideră pe Kurz vinovat, în parte, de scandalul care a antrenat demisia liderului extremei drepte austriece Heinz-Christian Strache.
Strache a demisionat miercuri din funcţii, după difuzarea unei înregistrări video în care propune licitaţii publice unei femei care se prezintă drept nepoata unui oligarh rus, în schimbul unei susţineri politice şi financiare, într-o vilă, la Ibiza.
Preşedintele Alexander Van der Bellen speră să numească până la sfârşitul acestei săptămâni un cancelar interimar până la alegerile legislative din septembrie.