„Nu mă prezentaţi ca cel mai bun prieten al marilor capitaluri, marile capitaluri au prieteni şi mai buni în această încăpere”, a spus Juncker, venit să ofere explicaţii în Parlamentul European privind scandalul LuxLeaks.
Juncker, aflat sub presiunea presei şi a eurodeputaţilor după dezvăluirile publicate de 40 de instituţii media săptămâna trecută, a avut două apariţii surpriză în cursul zilei de miercuri, prima în faţa jurnaliştilor, iar apoi în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Bruxelles.
El a reiterat că practica ‘declaraţiei anticipate’ (‘tax ruling’), care permite unei companii să întrebe în avans cum va fi tratată situaţia sa de administraţia fiscală a unei ţări pentru a plăti cele mai mici taxe posibile, este răspândită în Uniunea Europeană.
„Nu-mi cer scuze pentru ce am putut face pentru ţara mea”, a spus Juncker. Însă „nu am dat niciodată instrucţiuni în legătură cu vreun dosar”, a dat el asigurări, precizând că administraţia fiscală acţionează în mod independent în Marele Ducat.
Citeşte şi Scandalul LuxLeaks zdruncină MULTINAŢIONALELE
Juncker a afirmat că nu va interveni în anchetele în desfăşurare ale Comisiei privind practicile fiscale ale mai multor ţări, printre care şi Luxemburg. „Dacă aş face-o, aş pierde întreaga credibilitate ca preşedinte al Comisiei”, a spus el.
Aceste anchete sunt în responsabilitatea comisarul însărcinat cu probleme de concurenţă, Margrethe Vestager. Ea „acţionează liber”, iar „Comisia îşi va face treaba”, a afirmat el.
„Am datoria de a mă abţine” în legătură cu anchetele împotriva Luxemburgului, „însă am şi datoria de a acţiona pentru a obţine armonizarea fiscală în Europa”, a spus Juncker. „Nu vă îndoiţi de dorinţa mea” de a lupta împotriva evaziunii fiscale, a adăugat el.
„Trebuie să acţionăm urgent”, deoarece „impresia care apare este că injustiţia fiscală nu este suficient combătută în Europa”, a subliniat el.
Anterior, în cadrul unei declaraţii pentru presă, Juncker a negat ‘orice conflict de interese’. „Am spus că executivul european va lupta împotriva evaziunii şi fraudei fiscale. Vreau ca întreaga lume să ştie că nu sunt vorbe în vânt, ci reflectă intenţia Comisiei”, a declarat el.
Juncker a anunţat că va propune o lege europeană care să prevadă un schimb automat de informaţii în privinţa acordurilor fiscale cu companiile.
„Nu sunt arhitectul” sistemului de taxare din Luxemburg, „însă sunt politic responsabil”, a subliniat cel care a fost premier al Marelui Ducat între 1995 şi 2013.