Scandalul LuxLeaks zdruncină MULTINAŢIONALELE

Acorduri fiscale secrete între Luxemburg şi 340 de multinaţionale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi sau Axa, pentru a-şi reduce la minim impozitele, au fost dezvăluite joi de 40 de media internaţionale care se bazează pe documente obţinute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).
Filip Stan
06 nov. 2014, 09:57
Scandalul LuxLeaks zdruncină MULTINAŢIONALELE

Nou scandal intitulat ‘LuxLeaks’ se referă la acorduri fiscale secrete între Luxemburg şi 340 de multinaţionale dezvăluite de presă.  Aceste acorduri, încheiate între 2002 şi 2010, înseamnă miliarde de euro de încasări pierdute pentru statele unde aceste companii realizează beneficii, potrivit ICIJ şi media partenere, printre care Le Monde, The Guardian, Süddeutsche Zeitung şi Asahi Shimbun. ICIJ a dezvăluit în ianuarie plasamente ale demnitarilor chinezi în paradisuri fiscale.

În ancheta sa de şase luni intitulată ‘Luxembourg Leaks’ sau ‘LuxLeaks’, ICIJ a avut acces la 28.000 de pagini de documente de ‘tax ruling’ care arată cum marile companii ‘se bazează pe Luxemburg şi regulile sale fiscale suple, dar şi pe deficienţele de reglementare internaţionale, pentru a transfera profituri pentru ca acestea ori să nu fie impozitate, ori să fie impozitate foarte puţin’, scrie Le Monde.

Practica Tax ruling şi impozite cât mai mici

Practica aşa-numită ‘tax ruling’, care este legală, permite unei companii să se intereseze în avans cum va fi tratată de administraţia fiscală a unei ţări şi să obţină anumite garanţii juridice.

Grupurile implicate – printre care sunt menţionate Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi sau Ikea – realizează astfel miliarde de euro de economii anual datorită creării unei filiale, a unui holding sau a mutării unui sediu social pe teritoriul Marelui Ducat. Evident, acestea au avut drept scop să plătească impozite cât mai mici posibil, notează AFP.

Grupurile franceze Axa şi Credit agricole apar ‘în datele furnizate de PwC’, cabinetul de audit şi de consiliere PricewaterhouseCoopers (PwC) care a întocmit între 2002 şi 2010 documentele obţinute de ICIJ, ‘dar la un nivel mai scăzut’, potrivit Le Monde. ‘Ei profită de un mediu favorabil gestionării fondurilor de investiţii’, a adăugat cotidianul.

PwC a redactat aceste documente ‘şi a negociat termenii cu administraţia luxemburgheză’, precizează Le Monde.’Luxemburgul păstrează aceste acorduri fiscale secrete’ şi ‘nu le notifică partenerilor europeni’ deşi este ‘pus la curent, în fapt, de aceste multinaţionale, cu privire la strategia lor de evitare a impozitării’, adaugă cotidianul.

Anchete în toată lumea

În Australia, analiza detaliată a documentelor făcute publice de ICIJ a început deja, a anunţat joi Chris Jordan, înalt responsabil al administraţiei fiscale. Practic, se verifică ce companii plătesc exact impozitele datorate pentru profitul pe care îl obţin în urma activităţii prestate.

The Guardian estimează că ‘aceste dezvăluiri vor fi jenante pentru noul preşedinte al Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, care a fost premier al Luxemburgului între 1995 şi 2013’, respectiv perioada în care acordurile menţionate de ICIJ au fost semnate.

CE a deschis în iunie patru anchete asupra practicii fiscale ‘tax ruling’ care vizează state membre. O anchetă vizează Irlanda şi se referă la acordurile încheiate între administraţia fiscală şi gigantul american al internetului Apple, suspectat că a beneficiat de un tratament favorabil contrar regulilor europene pentru concurenţă.

A doua anchetă are în vedere suspiciuni de avantaje fiscale acordate de Olanda lanţului Starbucks, în timp ce a treia vizează acordurile încheiate de Luxemburg cu ‘Fiat Finance and Trade’, care furnizează servicii de management financiar grupului de automobile Fiat. Ultima dintre aceste anchete, deschisă în octombrie, vizează Gibraltarul.

În ediţia ziarului ‘Le Monde’ din 29 octombrie, ministrul luxemburghez de finanţe, Pierre Gramegna, a apărat practica de ‘tax ruling’. Aceasta ‘face parte din patrimoniul nostru şi vrem să o perpetuăm, respectând regulile’. ‘Menţinerea unei anumite competitivităţi, loiale, între state în domeniul fiscal este indispensabilă’, a adăugat ministrul din Marele Ducat.

La rândul său, OCDE a publicat în septembrie recomandări adresate statelor G20 împotriva ‘optimizării fiscale’, care constă în strategii sofisticate şi cel mai adesea legale care permit multinaţionalelor să plătească impozite cât mai mici posibil. OCDE militează pentru restabilirea ‘suveranităţii fiscale’, care presupune că beneficiile trebuie să fie taxate unde sunt realizate, notează AFP.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri