„Aş dori să cer scuze tuturor agenţilor de poliţie din ţară. Înţeleg într-adevăr că au fost indignaţi. Este într-adevăr inadmisibil”, a spus oficialul de la Bruxelles într-o audiere extraordinară în faţa comisiei pentru justiţie a legislativului.
Parchetul din Coutrai, oraşul din nord-vestul Belgiei unde are domiciliul Van Quickenborne, a deschis o anchetă pentru ultraj.
Incidentul care a provocat scandalul numit de presa belgiană „Pipigate” a avut loc în noaptea de 14 august şi a fost filmat de camerele video ale poliţiei.
Ministrul a afirmat că a colaborat cu anchetatorii prin dezvăluirea numelor suspecţilor, care au fost deja audiaţi.
„I-am sunat şi i-am insultat”, a adăugat el.
Incidentul care a provocat scandalul numit de presa belgiană „Pipigate” a avut loc în noaptea de 14 august şi a fost filmat de camerele video ale poliţiei.
Sindicatele poliţiştilor îi cer să demisioneze, potrivit Agerpres.
Televiziunea publică flamandă VRT a prezentat şi alte imagini, care par să contrazică relatarea lui Van Quickenborne. El declarase că nu a fost de faţă când musafirii săi au comis fapta incriminată şi ulterior a prezentat şi alte imagini surprinse de camerele fixe de la locuinţa sa. În înregistrările puse la dispoziţia parlamentului chiar de ministru, el poate fi văzut în stare evidentă de ebrietate, conducându-şi ultimul musafir, la ora 4 dimineaţa, şi înclinându-se spre spate ca şi cum ar fi mimat gestul de a urina; invitatul pare să se distreze.
Van Quickenborne a susţinut în faţa parlamentarilor că nu îşi aminteşte semnificaţia mişcării respective şi că nu se poate deduce nicio legătură cu acţiunile musafirilor săi, iar ultimul – cel pe care l-a condus, unul din cei mai buni prieteni ai săi – nu are „nimic de-a face cu incidentele” de la petrecerea prin care a sărbătorit împlinirea vârstei de 50 de ani.