Scandalul raportării deceselor de coronavirus. Marcel Ciolacu o critică pe Ioana Mihăilă după ce aceasta a prezentat rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus.
Citeşte şi Marcel Ciolacu: „PSD va contesta la CCR numirile interimare la SRTv şi SRR”
„Peste 5.000 de decese COVID în plus – și asta doar în 2020! – în raportările spitalelor, morți “pierduți” prin birocrația diferitelor platforme de raportare ale statului! Aceasta este #realitatea îngrozitoare pe care urmașa lui Vlad Voiculescu n-a avut curaj să o spună astăzi, ci doar să înșire cu incoerență multe cifre.
Pentru orice om de bună credință însă, este evident că proporțiile dezastrului depășesc orice imaginație.
Asta vor să ascundă prin blocarea înființării comisiei parlamentare de anchetă asupra datelor pandemiei, pe care noi am cerut-o insistent! Este clar că USR a intrat oficial în dictatura iohannistă a #secretomaniei de stat, din moment ce Ioana Mihăilă refuză în continuare, cu un tupeu sinistru, să #publice raportul ministerial, sperând că subiectul va dispărea în câteva zile…
Ministrul Sănătății va veni însă, luni, în Parlament. La solicitarea noastră, chiar pe acest subiect. Și îi spun răspicat: NU va putea scăpa fără să le spună românilor tot adevărul!”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.
Reamintim că Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a prezentat joi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.
„In urma cu cateva saptamani a fost comunicata existenta unei diferente in datele comunicate legat de decesele provocate de Covid, astfel ca s-a constituit o comisie care sa investigheze. Mandatul era pentru identificarea si corectarea eventualelor disfunctionalitati.
OMS a introdus noi coduri de boala pentru Covid. U071 pentru deces cu virus identificat si U072 pentru deces cu virus neidentificat, adoptate si de sistemul medical din Romania. La sfarsitul lunii aprilie 2020 s-au constituit doua platforme de raportare a deceselor.
Când ne referim la cadrul general, comisia apreciază că sursa oficială este certificatul constator al decesului.
Metodologia de raportare a datelor în sistemele informatice este urmatoarea. MS utilizează aplicația Corona Forms dezvoltată de STS. Utilizatorii: MS, INSP, DSP-uri, laboratoarele care fac testele COVID și spitalele cu pacienți COVID. Acestea au obligația raportării imediate către DSP-uri.
Istoricul celor 2 platforme – CoronaForm include raportăpri caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP. Pe platforma Alerte MS datele sunt agregate și conțin și alte date. Sursa informațiilor comunicate public privind decesele este CoronaForms, care conține decesele caz cu caz.
Toate informațiile au avut la bază aceste date din CoronaForms. Rezultatele verificărilor: s-au analizat mai multe surse de informație, datele de la INS arată: în 2020 s-au raportat 16.792 de decese cu diagnostic COVID 19 și 284 de cazuri cu diagnostic COVID cu virus neidentificat. 3.920 de decese cu alte cauze, cu COVID diagnostic secundar.
Analiza deceselor raportate de spitale în 2020 – 26.106 decese – 227 cu diagnistic principal COVID și restul cu diagnostic secundar.
În sistemul CoronaForm – 16.120 de decese, iar în alerte MS 18.948. Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor – 18.670.
Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele 2 platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spitale, din cauză raportarea variază de la spital la spital, există confuzii şi intarzieri in raportarea deceselor.
Comisia recomandă actualizarea deceselor din Corona Forms. Nu aș căuta vinovați, trebuie o actualizare a datelor. Cred ca ar trebui sa acceptam faptul ca exista doua surse de date: una este din certificatele constatatoare, dar care ne parvin cu anumita intarziere, iar o alta sursa in timp real, care ne da o imagine de ansamblu.”, a declarat, joi, Ioana Mihaila.