Scandalul recalculării pensiilor ajunge la Consiliul Concurenţei. Cine profită de banii bunicilor

Numeroşi pensionari care au lucrat la companii care între timp s-au desfiinţat au reclamat că s-au adresat unor firme private care deţin arhive şi care au solicitat sume mari, de până la mii de lei, pentru eliberarea adeverinţelor care să ateste că foştii angajaţi ai firmelor care nu mai sunt în activitate au contribuit la bugetele de asigurări sociale.
Filip Stan
21 aug. 2024, 23:02
Scandalul recalculării pensiilor ajunge la Consiliul Concurenţei. Cine profită de banii bunicilor
Ce trebuie să faci ca să dovedești vechimea dacă nu mai ai cartea de muncă și angajatorul nu mai există!

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunţă că a sesizat Consiliul Concurenţei după ce ministerul a primit sesizări din partea pensionarilor care au reclamat că firme care deţin arhivele unor companii care nu mai funcţionează au solicitat ”sume nejustificat de mari” pentru eliberarea de adeverinţe care să ateste contribuţiile la buget ale foştilor angajaţi.

Petiţiile ajung la Consiliul Concurenţei, via Ministerul Muncii

”Şi noi am avut astfel de petiţii de la pensionari, pe care le-am redirecţionat celor de la Arhivele Naţionale, entitate publică care autorizează şi verifică deţinătorii privaţi de arhive pentru verificări. În urma verificărilor, s-au constatat şi situaţii în care deţinătorii de arhive au calculat un cuantum al costurilor adeverinţelor mai mare sau un cuantum nejustificat. De asemenea, în urma petiţiilor pe care le-am primit de la pensionari, noi am sesizat şi Consiliul Concurenţei astfel încât să verificăm dacă practicile acestea sunt loiale, practicile pe care deţinătorii de arhive le au”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, miercuri seară, la TVR Info.

Numeroşi pensionari care au lucrat la companii care între timp s-au desfiinţat au reclamat că s-au adresat unor firme private care deţin arhive şi care au solicitat sume mari, de până la mii de lei, pentru eliberarea adeverinţelor care să ateste că foştii angajaţi ai firmelor care nu mai sunt în activitate au contribuit la bugetele de asigurări sociale.

BNS: Peste 1 milion de pensionari nu vor putea obține adeverințele de vechime pentru că sunt prea scumpe; Tariful pentru obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși 2.800 de lei 

Blocul Național Sindical (BNS) lansează un apel public către Arhivele Naționale ale României pentru a iniția de urgență consultări cu operatorii economici autorizați, în vederea stabilirii unor tarife accesibile pentru accesarea serviciile de arhivare destinate pensionarilor din sistemul public de pensii.

Citeşte şi: Pensii 2024: Daniel Baciu explică ce se întâmplă dacă, în urma recalculării, cuantumul pensiei scade

Începând cu 1 septembrie 2024, va intra în vigoare Legea nr. 360/2023, care le permite pensionarilor recalcularea pensiilor pe baza veniturilor brute realizate de-a lungul activității desfășurate. În acest context, BNS atrage atenția că tarifele actuale, stabilite prin Ordinul nr. 299/2023 al Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, sunt mult prea ridicate și depășesc posibilitățile financiare ale pensionarilor, în special ale celor cu pensii minime sau medii!

În plus, conform noilor dispoziții introduse prin Legea nr. 237/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 712 din 22 iulie 2024, competența de a stabili anual limitele maxime ale tarifelor pentru serviciile arhivistice prestate de operatorii economici autorizați revine acum Arhivelor Naționale ale României. Prin urmare, această schimbare legislativă oferă Arhivelor Naționale responsabilitatea directă de a negocia și stabili tarife care să fie echitabile și accesibile, ținând cont de situația social-economică a categoriilor vulnerabile, cum sunt pensionarii.

BNS consideră că este inacceptabil ca pensionarii din România, care deja se confruntă cu dificultăți economice, să fie împiedicați să își valorifice drepturile legale din cauza unor tarife uriașe pentru eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor!

Pensii 2024. Data când intră pensiile pe card în septembrie 2024, poştaşul aduce plicuri mai grele pentru aproape 4 milioane de români

De exemplu, tariful pentru obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși 2.800 lei fără TVA (tarif administrativ fix = 101 lei, tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani=2.025 lei, tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA). Această sumă este inaccesibilă pentru majoritatea pensionarilor. Cei mai afectați vor fi însă, pensionarii care câștigă doar pensia minimă socială de 1.283 lei. Concret, peste 1,1 milioane de români vor fi puși într-o situație extrem de dificilă întrucât situația financiară în care se află nu le permite să facă demersurile necesare pentru obținerea adeverințelor de vechime. Aceste costuri exorbitante nu doar că le vor îngreuna accesul la recalcularea pensiilor, dar vor submina și dreptul constituțional al vârstnicilor români la un trai decent!

Dacă 1 din 5 pensionari ar plăti această sumă medie pentru accesarea documentelor de vechime discutăm la nivel național de o afacere de jumătate de miliard de euro.

Pe această cale, Blocul Național Sindical solicită Arhivelor Naționale să prioritizeze această problemă și să negocieze noile tarife cu operatorii economici autorizați la un nivel corect, care să asigure acoperirea costurilor pentru companiile-administrator de arhivă, dar și un nivel suportabil pentru pensionari. Costurile trebuie să fie adaptate la situația financiară reală a pensionarilor, asigurându-le accesul la serviciile arhivistice necesare!

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cuvântul des folosit pe care mulți români îl scriu și pronunță greșit. Cum e corect: mănăstire sau mânăstire?
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
Playtech.ro
De ce să nu porţi blugi, şapcă sau sandale în avion? Sfaturile esenţiale pentru un zbor fără probleme
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Operațiune specială a Guvernului român în SUA. Secretele din spatele misiunii
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Accident mortal la intrarea în Timișoara! Un șofer de 58 de ani a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens
Cancan.ro
Și-au 'descătușat' decolteurile XXXXXL în public! S-au aplecat și… Bianca Drăgușanu, Delia și Cristina ICH au comis-o grav
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Românii care vor suferi din cauza ei: O presiune foarte puternică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Meniul de băuturi la nuntă: ce băuturi sunt esențiale și cum să-l planifici corect?
MediaFlux
Primul sondaj de la începutul oficial al campaniei electorale. Singurul candidat care îl poate învinge pe Simion în turul II
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale