„Nu ştiu dacă eu aş putea să confirm că este o practică curentă. Probabil, ca în orice comerţ, există şi agenţi economici care încalcă legea şi practică astfel de lucruri mai puţin obişnuite. De regulă, toţi agenţii economici, că vorbim de cei care iau marfa din România sau din spaţiul extracomunitar, mai ales cei foarte mari, au un responsabil de calitate care verifică la prima mână aspectul din punct de vedere organoleptic al mărfii şi bineînţeles actele care o însoţesc”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, directorul Asociaţiei Române a Cărnii.
Întrebat dacă este posibil ca la raft să ajungă şi un produs expirat, produsul importat să fie expirat, Mănăstireanu a declarat că este mai greu, dar nu este imposibil.
„Sunt foarte multe filtre de control. Însă dacă vorbim de oameni care vor să eludeze la un moment dat legea, din varii motive, este posibil să se întâmple şi acest lucru. Însă nu este o practică obişnuită”, a spus directorul Asociaţiei Române a Cărnii, potrivit digi24.ro.
Florin Căpăţână, reprezentantul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale, a declarat însă că „existenţa unor astfel de produse la raft ar face ca lanţul respectiv să-şi piardă clienţii şi să-şi păteze imaginea pe care amuncit din greu să şi-o consolideze în România”.
„Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?”, spune ministrul Irimescu, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.
Ajuns ministru în urma protestelor de stradă, odată cu instaurarea guvernului tehnocrat, Irimescu nu este străin de ce se întâmplă în România.
La Bruxelles, de unde vine, ocupa funcţia de şef al secţiei de agricultură, la Reprezentanţa Permanentă a României la UE. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii (2012 – 2014), consilier al ministrului agriculturii între 1990 şi 1998. Un om care ştie deci ce spune atunci când afirmă că importurile sunt de slabă calitate pentru că România este considerată „o piaţă de mâna a zecea”.
În ultimele luni industria alimentară locală a fost atinsă de mai multe scandaluri legate de calitatea produselor ce se vând în magazinele din România.
Fie că s-a numit „Brădet” în care a fost implicată o companie locală în produsele căreia a fost descoperită bacteria E- coli, fie că vorbim despre un alt caz în analiză legat de calitatea apei îmbuteliate, sau de recentul scandal în care şeful suspendat al unui magazin Profi din Arad acuză conducerea magazinelor că l-ar fi obligat să vândă carne expirată pe care să o spele cu detergent şi oţet, toate aceste dosare au o victimă sigură: cel care consumă.