Mai mult, produsele au fost exportate şi în alte ţări europene, printre care şi ţara noastră. O femeie s-a îmbolnăvit de cancer şi a murit anul trecut din cauza lichidului scurs dintr-o proteză.
„Mi-am pus implanturile în 2004. În 2007 s-au spart, la doar trei ani deci. S-au degradat foarte repede”, a declarat Annik Dejoie, fostă purtătoate de proteze PIP.
Implanturile fabricate de Poli Implant Prothese au fost retrase de pe piaţă în primăvara anului 2010. Acestea se spărgeau de două ori mai des decât media, iar gelul cu silicon folosit era impropriu utilizării medicale. Anchetatorii cred că ar putea avea şi un efect cancerigen. În Franţa, între 30 şi 40 de mii de femei au implanturi PIP. Ele cer ca statul să le achite nota de plată pentru scoaterea protezelor periculoase.
Guvernul francez a creat un comitet special pentru a analiza situaţia. Chirugul Laurent Lantieri, unul dintre membrii comitetului, consideră că avem de a face în acest caz cu o posibilă criză în sănătate, dar şi cu o fraudă.
Implanturile PIP erau printre cele mai ieftine de pe piaţă şi au fost exportate în Spania, România şi Bulgaria. În Marea Britanie, 50.000 de femei sunt aşteptate din nou la chirurg pentru îndepărtarea implanturilor cu silicon.