”Republica Cehă nu a produs, nu a dezvoltat şi nu a stocat niciodată nici o substanţă din categoria noviciok”, a scris pe contul său de Twitter premierul ceh, citând date ale serviciilor de informaţii civile şi militare.
Preşedintele Zeman, politician de stânga cunoscut pentru simpatia sa faţă de Rusia, a evocat un raport al serviciilor secrete pentru a afirma joia trecută că ţara sa ”a produs şi a testat” o astfel de substanţă, ”dar într-o cantitate redusă”, şi că ea ”a fost distrusă apoi”. Guvernul ceh a respins încă din martie acuzaţiile ruse pe această temă.
Biroul lui Babis a indicat luni într-un comunicat că Praga a procedat la ”o microsinteză” a agentului neurotoxic noviciok în 2017, în cadrul unui program militar destinat asigurării protecţiei civililor şi soldaţilor, potrivit independent.md.
El a subliniat că procedura nu poate fi considerată drept producţie sau dezvoltare a acestui agent neurotoxic şi a adăugat că declaraţiile şefului statului ceh au fost determinate de ”o neînţelegere”.
Citeşte şi Cehia sare în ajutorul Rusiei în scandalul spionului otrăvit. Şi ţara noastră a produs noviciok
”Noviciok A-230 este diferit de A-234, care a fost folosit pentru otrăvirea lui Serghei Skripal în Marea Britanie”, a insistat Biroul premierului ceh, reluând argumentaţia prezentată săptămâna trecută de către miniştrii cehi de apărare şi externe.
Declaraţiile lui Zeman au fost salutate la Moscova. În opinia purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, ”Republica Cehă a acţionat într-o manieră onestă şi curajoasă, recunoscând oficial şi dezvăluind aceste informaţii”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat ”incoerenţa” poziţiei britanice. ”Este o nouă confirmare a faptului că toată această poveste cu cei doi Skripal reprezintă o provocare absolută”, a spus Peskov.