Discuția telefonică, desfășurată la inițiativa lui Francois Hollande în urma dezvăluirilor din presă privind spionarea a trei președinți francezi în perioada 2006 — 2012 de către americani, a prilejuit o clarificare a principiilor care trebuie să guverneze relațiile dintre aliați, în domeniul informațiilor, se arată în comunicatul Palatului Elysée.
”Președintele Obama și-a reiterat fără ambiguitate angajamentul său ferm, făcut în noiembrie 2013, după afacerea Snowden, și deja reafirmat în timpul vizitei de stat (a președintelui Francois Hollande) din februarie 2014, de renunțare la practicile care au putut avea loc în trecut și care erau inacceptabile între aliați. Responsabili francezi în domeniul informațiilor se vor deplasa la Washington în viitorul foarte apropiat pentru a aprofunda cooperarea”, a subliniat președinția franceză.
Citeşte şi Ambasada Statelor Unite din Franţa este CUIBUL SPIONILOR americani
Presa franceză a publicat miercuri documente furnizate de site-ul Wikileaks, cu ajutor unei instalații de interceptare a comunicațiilor, amplasată pe acoperișul ambasadei SUA la Paris, potrivit cărora serviciile secrete americane au spionat în ultimii zece ani Palatul Elysée (sediul președinției franceze), ministerele de Interne, de Externe, al Justiției și al Apărării, Adunarea Națională, precum și mai multe ambasade.
Instalații similare, aparținând Special Collection Service (SCS) — o unitate comună a NSA și CIA, ar mai exista în alte circa 80 de state ale lumii, dintre care 19 în Europa, în orașe precum Berlin, Geneva, Madrid, Stockholm, Viena și Varșovia.