Mărcile grupului german Volkswagen sunt populare mai ales printre românii care îşi cumpără maşini second hand. În fiecare an sunt înmatriculate în România zeci de mii de maşini care sunt produse în uzinele acestui grup.
Potrivit România TV, dacă se dovedeşte că printre cumpărătorii care au achiziţionat maşini ale căror teste de poluare au fost falsificate se află şi români, aceştia ar putea plăti o valoare mai mare a timbrului de mediu, deoarece emisia reală de noxe este mai mare decât arată testele.
Citeşte şi Guvernul german avertizează: Şi în Europa sunt maşini Volkswagen modificate
Deocamdată, vestea bună pentru şoferii români este că auorităţile nu ştiu cum să reacţioneze în faţa scandalului Volkswagen, astfel că ar mai putea dura o perioadă până la punerea în aplicare a măsurii.
Citeşte şi Componentele maşinilor diesel comercializate de Volkswagen în SUA au fost produse de Bosch
Avocaţii Gheorghe Piperea şi Marius Coltuc consideră, de asemenea, că şoferiii români ar putea plăti diferența în contul taxei de poluare, actual timbru de mediu, pentru noxele emise de autoturismele Volkswagen. „În mod sigur vor fi probabil puși să plătească diferența de taxă oamenii care au cumpărat această mașină fiind convinși că nu are emisii prea ridicate. Autoritățile românești cu siguranță vor cere banii aceștia de la populație. Populația ar trebui să fie supărată pe tema asta pentru că, în realitate, dacă această taxă trebuie s-o plătească cineva atunci trebuie să fie Volkswagen. Volkswagen va spune că nu trebuie să plătească această taxă pentru că și Comisia Europeană a considerat-o ca fiind ilegală„, a spus Piperea. Pe de altă parte, el a arătat că este convins că autoritățile europene și cele românești vor spune că Volkswagen nu trebuie să plătească.
La rândul său, avocatul Marius Coltuc a menționat că statul român poate solicita Registrului Auto Român să cheme consumatorii să mai facă o dată testul de emisii. „Pentru cei care au plătit timbrul de mediu sau taxa de poluare, statul român prin RAR poate determina (consumatorii n.r.) în momentul în care există suspiciuni să mai treacă o dată să facă testul de emisii poluante. În momentul în care se face din nou testul de emisii poluante atunci se emite o nouă decizie de calcul. Dacă vor exista diferențe, atunci ANAF poate executa silit suma înscrisă în decizia de calcul sau să rămână cu mașina neînmatriculată. Raporturile sunt între autoritatea publică și cel care a înmatriculat-o„, a explicat Coltuc.