Mătreața este cauzată de excesul de sebum și de o ciupercă microscopică, numită Malassezia, care apare pe scalp. Ciuperca are capacitatea de a regenera celulele pielii scalpului, provocând desprinderea acestora sub forma unor „solzi” albi, de dimensiuni reduse. De asemenea, poate fi provocată de dermatita seboreică, boală cronică a pielii ce se manifestă prin mâncărime și iritație. Bărbaţii sunt mai predispuşi la mătreaţă decât femeile.
Ce șampon alegi
Pentru un scalp sănătos alege un șampon antimătreață potrivit cu tipul tău de păr. Șampoanele antimătreață conțin substanțe antibacteriene, precum și elemente care reglează secreția de sebum sau care încetinesc rata de înmulțire a celulelor de pe pielea capului. Cele mai utile sunt șampoanele antimătreață cu sulfură de seleniu sau zinc, care acționează rapid. Produsele antimătreață ce conțin acid salicilic și provitamina B5 reglează secreția de sebum și elimină efectele inestetice cauzate de mătreață. Şampoanele antimătreaţă dau rezultate în aproximativ 2 săptămâni de la utilizare. Este important să știi că prin folosirea frecventă a unu singur șampon antimătreață, tratamentul nu mai are efect, deoarece pielea se obișnuiește cu acel produs.
Trucuri
În timpul tratamentului este bine să masezi pielea capului într-o formă circulară, folosindu-te doar de vârful degetelor;
Nu folosi unghiile, pentru a nu răni pielea capului, deoarece riști ca mătreața să apară și mai abundent;
Nu spăla prea des părul, pentru că stimulezi şi mai mult secreţia de sebum;
Usucă-l natural ca să nu strici textura firului de păr;
Nu abuza de produsele de îngrijire.
Bicarbonatul de sodiu înlătură pielea moartă
Bicarbonatul de sodiu exfoliază cu blândețe, înlăturând pielea moartă. De asemenea, bicarbonatul de sodiu are efect antifungic, împiedicând dezvoltarea ciupercilor. Folosește o lingură de bicarbonat de sodiu cu care masezi bine scalpul. La început părul poate avea un aspect uscat, dar în câteva săptămâni va deveni moale și fără mătreață.
Ulei de măsline pentru piele uscată
Pentru un păr lipsit de strălucire, uscat și afectat de mătreață, folosește uleiul de măsline. Masează pielea capului și lasă să acționeze 30 de minute, după care clătești bine. Părul va căpăta luciu, iar pielea capului va fi hidratată. Mai mult, poți utiliza șampoane și balsamuri cu ulei de măsline.
Oțetul de mere calmează scalpul
Oțetul de mere este recunoscut ca remediu eficient împotriva mătreții. Acesta conține enzime active care combat afecțiunile pileii ce provoacă mătreață și mâncărimi. Adaugă oțet de mere în apa cu care te clătești.
Adoptă o dietă echilibrată
Alimentația joacă un rol important în sănătatea scalpului. Când vine vorba de mătreață, produsele alimentare bogate în vitamine, minerale, acizi grași Omega-3, pot fi benefice. Firul de păr este compus din proteine, de aceea, o dietă bogată în proteine naturale ajută părul să crească sănătos. T
Părul are nevoie de fier, vitamina E, cupru, seleniu, magneziu. Vitaminele din complexul B, la fel, sunt necesare pentru păr. Astfel, lipsa lor din organism poate duce la mătreață, sebum în exces, iritații ale scalpului. Dacă ești vegetarian, este bine să consumi cât mai mult spanac, linte, fasole sau seminţe.
Află ce este adevărat și ce nu din ce se spune despre mătreață AICI