Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL

Începând din aprilie, retragerea din circulație a bancnotelor de 20 și 50 de euro semnalează o etapă majoră în procesul de modernizare a sistemului monetar european, reflectând eforturile de a întări securitatea și de a combate falsificarea.
Filip Stan
25 apr. 2025, 17:31
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL

Începând cu luna aprilie, bancnotele de 20 și 50 de euro în formatul actual vor fi treptat retrase din circulație. “Aproximativ 554 000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în 2024. Probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este redusă, întrucât numărul bancnotelor contrafăcute este foarte mic în raport cu bancnotele euro autentice aflate în circulație. În anul 2024, au fost detectate 18 bancnote contrafăcute la 1 000 000 de bancnote autentice aflate în circulație, nivel foarte scăzut comparativ cu nivelurile înregistrate după lansarea euro”, arată Banca Centrală Europeană (BCE) într-o informare.

Bancnota care nu va mai putea fi retrasă de la niciun bancomat din 2026. Ce trebuie să facă românii care o au în portofel

“Deși ponderea este foarte mică, numărul efectiv de bancnote contrafăcute a crescut comparativ cu ultimii ani, când a fost deosebit de scăzut ca urmare a pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, numărul de bancnote contrafăcute rămâne inferior celui consemnat în anii premergători pandemiei”, spune BCE.

“Cupiurile de 20 EUR și 50 EUR au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri, reprezentând împreună peste 75% din total. 97,8% dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în țări din zona euro, în timp ce 1,3% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro și 0,9% din alte regiuni ale lumii”, arată BCE.

“Publicul nu trebuie să fie îngrijorat cu privire la contrafacerea de monedă, dar ar trebui să dea în continuare dovadă de vigilență. Majoritatea bancnotelor contrafăcute sunt ușor de detectat, întrucât fie nu conțin deloc elemente de siguranță, fie prezintă doar imitații foarte slabe calitativ ale elementelor existente. Bancnotele pot fi verificate utilizând metoda simplă „atinge, privește, înclină” descrisă pe pagina noastră web dedicată elementelor de siguranță sau pe website-urile băncilor centrale naționale din zona euro. Eurosistemul sprijină, de asemenea, agenții profesioniști care operează cu numerar, asigurându-se că aparatele de sortare și procesare a bancnotelor testate cu succes pot identifica în mod precis bancnotele contrafăcute și permit retragerea acestora din circulație”, mai informează BCE

Aveți bancnote de 50 de euro acasă? Precizările Băncii Centrale Europene despre riscul de a fi retrasă

Instituția arată și ce trebuie să faceți dacă aveți bănuiala că ați primit o bancnota falsă.

 

“Dacă primiți o bancnotă suspectă, comparați-o cu una despre care știți că este autentică, așezându-le una lângă alta. În cazul în care suspiciunile sunt confirmate, contactați organele de poliție sau, în funcție de practica națională, banca centrală națională din țara dumneavoastră ori banca dumneavoastră comercială sau de retail. Eurosistemul sprijină în mod activ organele de aplicare a legii în activitatea lor de combatere a contrafacerii de monedă”, spune BCE.

Bancnotele viitorului
Noua tematică „Cultura europeană” va aduce pe fața bancnotelor figuri emblematice precum Marie Curie și Miguel de Cervantes, alături de imagini ce evocă locuri și activități culturale cu impact continental.

De cealaltă parte, tema inspirată din natură propune o conexiune vizuală cu biodiversitatea Europei, ilustrând păsări și râuri care unesc, dincolo de frontiere, peisajul natural al continentului.

În acest an, BCE va deschide un concurs dedicat artiștilor și designerilor grafici din întreaga Uniune Europeană. Participanții vor propune concepte vizuale, care vor fi evaluate atât de un juriu de specialitate, cât și prin vot public. Astfel, viitorul aspect al bancnotelor va fi decis deopotrivă de expertiză și de preferințele cetățenilor europeni.

După selecția finală, Consiliul Director al BCE va aproba modelele câștigătoare. Noile bancnote vor fi lansate oficial în 2026, reprezentând o combinație între modernitate, sustenabilitate vizuală și simbolism european. Ele vor înlocui treptat vechile modele, marcând o nouă etapă în istoria monedei unice.

Banca Centrală Europeană, responsabilă de politica monetară a statelor care folosesc moneda euro, are ca obiectiv central păstrarea stabilității prețurilor. Pentru a atinge acest scop, BCE acționează astfel încât inflația să rămână la un nivel redus, constant și ușor de anticipat — o condiție esențială pentru ca tu să-ți poți gestiona eficient veniturile, economiile și planurile financiare pe termen lung.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru românii care și-au montat sau vor să monteze panouri fotovoltaice. Trebuie să facă urgent acest lucru: “A fost exact invers”
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie obligatorie pentru șoferii români. Intră în vigoare luni, 28 aprilie
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Doliu în lumea artistică. A murit la doar 17 ani
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Ilie Bolojan sesizează CCR! Mișcare de ultimă oră a președintelui interimar
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte