Scara nemişcată. Povestea scării de pe zidul Bisericii Sfântului Mormânt, ţinută în acelaşi loc de trei secole

Scara așezată sub o fereastră a Bisericii Sfântului Mormânt a rămas în aceeași poziție cel puțin din anul 1757, cu excepția a două momente, în care a fost îndepărtată pentru scurt timp
Filip Stan
30 apr. 2021, 21:44
Scara nemişcată. Povestea scării de pe zidul Bisericii Sfântului Mormânt, ţinută în acelaşi loc de trei secole

Scara a fost numită „nemișcată” întrucât nicio comunitate dintre cele cinci care folosesc biserica Sfântului Mormânt nu a putut să o mute vreodată fără acordul celorlalte cinci.

Scara poate fi văzută ca un simbol al disensiunilor dintre comunitățile creștine, deși poate fi privită în același timp și ca un mesaj al unității
„Scara nemișcată” este o scară obișnuită din lemn, dar cu o istorie neobișnuită. A fost așezată sub o fereastră la exteriorul Bisericii Sfântului Mormânt din Orașul Vechi al Ierusalimului și, din cauza unui conflict de lungă durată, a rămas acolo timp de aproape trei secole.

Scara imobilă are o mare valoare simbolică, fiind un simbol al diviziunilor din cadrul creștinătății, în special între Biserica Catolică și cea Ortodoxă, precum și al celor din cadrul Bisericilor Răsăritene. Caracterul simbolic al scării este și mai pregnant, având în vedere locul în care se află aceasta, cel mai sacru loc al creștinătății.

Întrebări fără răspuns legate de scara nemișcată

Scara nemișcată se sprijină pe o cornișă sub una dintre ferestrele de la etajul al doilea, în partea exterioară a peretelui bisericii. Originea scării imobile este destul de tulbure. Nimeni nu mai știe astăzi cu siguranță de ce a fost așezată acolo, când s-a întâmplat asta și, ceea ce e, poate, cel mai important, cine a așezat-o acolo.

Unele surse afirmă că au fost făcute referiri la aceasta încă din 1757. Scara este prezentă în fotografiile și litografiile bisericii de la mijlocul anilor 1850. În această perioadă, scara devenise însă deja un mister și nimeni nu putea oferi explicații satisfăcătoare despre prezența ei în acel loc.

Cam în aceeași perioadă, în 1852/3, sultanul otoman, Abdul-Medjid I, a emis un firman (decret), în care se stipula că Biserica Sfântului Mormânt trebuia împărțită între Biserica Ortodoxă Greacă, Biserica Romano-Catolică și Biserica Apostolică Armeană. Totodată, alte trei Biserici, Biserica Coptă, Biserica Siriană și Biserica Ortodoxă Etiopiană au primit și ele dreptul de a folosi anumite zone ale bisericii.

Potrivit unei istorisiri, scara a fost plasată acolo după emiterea acestui firman. Scara a fost numită „nemișcată” întrucât nicio Biserică nu a putut să o mute vreodată fără acordul celorlalte cinci.

Dacă scara este mișcată apar conflicte

Scara poate fi văzută ca un simbol al disensiunilor dintre comunitățile creștine, deși poate fi privită în același timp și ca un mesaj al unității creștine. Conform celei din urmă accepțiuni, scara poate fi considerată un semn al faptului că Biserica Sfântului Mormânt nu aparține unei singure denominațiuni creștine, ci întregii creștinătăți.

„Inamovibilitatea” scării este, desigur, mai mult simbolică decât reală, pentru că a fost mutată deja de mai multe ori până acum. De exemplu, în 2009, scara a fost mutată din dreptul ferestrei din dreapta sub cea din stânga. Potrivit unei surse, se pare că acest lucru s-a făcut pentru a se permite curățarea zonei respective. O altă sursă susține însă că scara a fost mutată pentru ca schela necesară pentru finalizarea renovărilor care se făceau la clopotniță să poată fi îndepărtată.

Scara a fost mutată și în 1997, când a fost luată de un turist pus pe șotii și ascunsă în spatele unui altar. Întrucât au apărut tensiuni în special între reprezentanții Bisericii Ortodoxe grecești și ai celei armene, scara a fost readusă câteva săptămâni mai târziu în poziția inițială.

În ambele cazuri, scara a fost mutată doar temporar, fiind puțin probabil ca ea să fie mutată prea curând definitiv.

Citeşte şi: Al-Qaeda amenință SUA, la 10 ani de la moartea lui Osama bin Laden. „Războiul continuă!”

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cât costă o vacanță în Grecia la finalul primăverii. Prețurile sunt mai mici, iar temperaturile numai bune pentru baie
Capital.ro
Elena Udrea, eliberată?! S-a ADMIS. Decizia luată azi, 29 aprilie, de Tribunalul Prahova
Playtech.ro
Orașul din România care schimbă taxa pentru turiști. Ce sumă vor scoate din buzunar vizitatorii pentru o vacanță acolo, indiferent de durată
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se reia turul II în România? Anunțul venit azi, 29 aprilie: Neconstituțională și abuzivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Vești proaste pentru pensionari. Ce spun ministrul Muncii și cel al Finanțelor despre creșterile de pensii și recalcularea lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster