ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Analistul politic Alexandru Radu crede că PMP nu va fi acceptat în alianţa PNL-PDL. „Pentru alegerile prezidenţiale, pot să anticipez o competiţie cu trei formule politice: PSD, noua alianţă PNL- PDL şi formula acelei drepte care se bucură de susţinerea lui Traian Băsescu – PMP”, a declarat pentru RomaniaTV.net, Alexandru Radu.
În schimb, Vasile Dâncu crede că PMP va intra în resuscita Alianţă D.A., explicând că partidul prezidenţial „s-a oferit” pentru a face parte dintr-o astfel de alianţă. „Această unire a dreptei nu se bazează pe principii ideologice comune, este o uniune conjucturală anti-PSD. Acest proiect nu va funcţiona foarte uşor. Dar dacă dreapta se va uni până în toamnă, atunci eu cred că PMP va fi acceptat”, a spus Dâncu.
CINE VA INTRA ÎN CURSA PREZIDENŢIALELOR
Va fi Victor Ponta candidatul PSD?
Vasile Dâncu spune că nu vom avea parte de surprize din partea PSD şi că Victor Ponta va fi candidatul partidului.
„După rezultatele obţinute la ultimele alegeri, cu pierderea unor procente în favoarea lui Mircea Diaconu, constatăm că Victor Ponta are 3-4 procente peste partid şi că acesta tractează maşinăria stângii. Pe de altă parte, Victor Ponta este într-o poziţie care îi permite să îşi crească potenţialul politic, fiind într-o poziţie executivă. Nu cred că va fi alt candidat din partea PSD„, a declarat Dâncu pentru RomaniaTV.net. Sociologul nu exclude însă, ca înainte de prezidenţiale, PSD să intre într-o alianţă. „Scena politică românească este întotdeauna plină de surprize. Nu putem spune că s-au terminat toate mişcările pe scena politică. Nu este exclus ca această alianţă să fie chiar cu un partid de dreapta„, a precizat Dâncu.
ŞEDINŢĂ la PSD. Ponta: Dacă eu trebuie să candidez la PREZIDENŢIALE, candidez cu mare plăcere
Analistul politic Alexandru Radu spune în schimb că deocamdată putem „intui” că Victor Ponta va rămâne în cursă, dar există şi probabilitatea ca acesta să nu candideze. „Am îndoiala firească legată de situaţia specială a PSD. PSD nu poate câştiga turul al doilea al alegerilor prezindenţiale. Avem exemplele din 2004, din 2009. PSD nu are un bazin suficient de mare pentru a câştiga, de aici şi nevoia unei alianţe şi de aceea PSD merge pe formula USL. Victor Ponta este un politician tânăr, raţional, probabil se va gândi bine înainte să facă acest pas. Scorul de 37% de la alegerile europarlamentare arată că realmente există şansa de a pierde turul al doilea. Acest scor îi ridică probleme lui Victor Ponta, dar există presiuni din partea liderilor locali de a avea un candidat al lor, nu unul de împrumut”, comentează analistul politic.
Sociologul Alin Teodorescu crede însă că Victor Ponta ar trebui să demisioneze dacă nu candidează la Preşedinţie. „Dacă Victor Ponta nu intră în cursa pentru Cotroceni, atunci trebuie să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al partidului. În tradiţia pesedistă, preşedintele partidului este candidatul la prezidenţiale”, a spus pentru RomaniaTV.net Teodorescu.
Candidatul PNL-PDL
Klaus Iohannis şi Crin Antonescu sunt cele două nume enunţate de Vasile Dâncu ca fiind posibili candidaţi, însă crede că nici unul dintre cei doi nu are „forţă suficientă pentru a-l învinge pe Victor Ponta. „Crin Antonescu a pierdut în ultima vreme din încredere şi intenţia de vot, iar Klaus Iohannis nu este profilat ca un candidat la prezidenţiale, fiind legat ombilical de rolul de primar al Sibiului. Trecerea spre candidatura la Preşedinţie se poate face prin carieră politică la centru şi o oarecare vechime în partid”, a spus Dâncu.
Întrebat dacă PDL va renunţa la prezidenţiabilul Cătălin Predoiu, Dâncu a arătat că „ va fi foarte greu” ca democrat-liberalii să renunţe la candidatul propriu: „Negocierile pentru candidat nu vor fi simple, nu este mare diferenţa între PNL şi PDL, după rezultatele din ultimele alegeri”. Sociologul a precizat că în negocieri va conta rezultatul sondajelor şi, deşi admite că prezidenţiabilul PDL, Cătălin Predoiu, nu are anvergură, sondajele ar putea oferi o surpiză în ceea ce îl priveşte pe Crin Antonescu.
Tăriceanu: Actualul candidat al PNL la prezidenţiale e SCOS din cursă. Şi sinuciderea e o soluţie
În schimb, analistul politic Alexandru Radu spune că „Antonescu este al doilea candidat important” din competiţia pentru Cotroceni şi crede că PDL va renunţa la candidatul propriu, în favoarea celui liberal.
„Se poate anticipa o schimbare a strategiei a PNL de a se face o rocadă între Crin Antonescu şi Klaus Iohannis. Candidatura lui Iohannis la şefia PNL confirmă acest lucru, fără a avea garanţia că Antonescu nu va mai fi candidatul la prezidenţiale. PDL este practic câştigătorul alegerilor europarlamentare, nu PNL, dar nu are un candidat serios, în ciuda faptului că este singurul partid care şi-a anunţat de mult timp candidatul. Un pas înapoi făcut de Crin Antonescu va reprezenta suucesul negocierilor şi o bază pentru stabilirea candidatului: nici cel oficial al PNL, nici cel oficial al PDL, ci Klaus Iohannis. Nu exclud ca PDL să accepte chiar candidatura lui Crin Antonescu, este oricum mai bine plasat decât Cătălin Predoiu”, a spus Alexandru Radu.
CANDIDATUL PMP
Alexandru Radu, care vede o competiţie pentru Cotroceni cu trei competitori – PSD, PNL-PDL, PMP, nu vede însă care poate fi candidatul cu şanse al partidului prezidenţial.
Analistul politic crede însă că Traian Băsescu va găsi cu siguranţă „o formulă”. „Traian Băsescu va susţine un anume candidat în alegerile prezidenţiale fie şi pentru că aceasta ar fi o bază pentru viitoarele negocieri din 2016”, explică Alexandru Radu.
PREZIDENŢIABILUL MRU
Alexandru Radu crede totodată că Forţa Civică va face parte din formula PNL-PDL: „PMP nu, dar FC da, dar va avea un rol minor. Mihai Răzvan Ungureanu are notorietate, dar nu are susţinere electorală. Nu cred că va conta pentru prezidenţiale. Este mai degrabă un candidat de imagine, de vitrină. Şi mai are o problemă: o anume legătură cu Traian Băsescu, şi de aici şi rezerva celor două mari partide, PNL şi PDL.”
În schimb, Vasile Dâncu spune că Mihai Răzvan Ungureanu este un candidat cu potenţial. „Handicapul său este lipsa unui partid puternic. Cu un partid puternic în spate, poate fi un candidat serios. Când vor face sondajele, îşi vor da seama că MRU este un candidat care are un cuvânt de spus„.
PDL şi PNL au decis să FUZIONEZE. Vor susţine un candidat comun la prezidenţiale