Marcel Boloş a adăugat că tema impozitului progresiv, una din ce în ce mai discutată în România, în contextul în care acesta se aplică în majoritatea ţărilor UE, este una care ar putea fi discutată şi legiferată la următoarea reformă fiscală.
„Mă puneţi să intru în chestiuni de doctrină, cota unică versus cota de impozitare progresivă. Cred că cu toţii culegem roadele cotei unice şi nu trebuie să o comentăm, că ne bucurăm de ea. 10% impozit pe venit unde aţi văzut şi să rezistăm cu un deficit bugetar de 5,7%, mă rog, cât o să fie cifra finală”, a spus Marcel Boloș luni, 8 ianuarie, într-o conferință de presă.
„Cu toţii am văzut care este efectul benefic al cotei unice, ne-am bucurat de ea. Este un subiect de discuţie pentru viitoarea reformă fiscală, care nu este atributul meu pe perioada acestui mandat, când se va modifica legea, în sensul în care se va abroga acel articol din Legea bugetului de stat, atunci mai discutăm. Dar, deocamdată, eu nu am bază legală pentru a iniţia astfel de discuţii şi aici e problema de doctrină a partidelor politice şi de luare a unei decizii în coaliţie. Dacă mă întrebaţi, ca profesor de finanţe, nu vreau să intru în aceste discuţii. Atât vă spun, cu toţii ne-am bucurat de efectul benefic al cotei unice. Şi suntem în continuare beneficiarii acestei cote unice”, a spus ministrul de Finanțe.
Boloș a precizat că impozitul progresiv poate fi introdus, dar 2024 nu este un moment potrivit. „Pot să fac un scurt comentariu, că impozitul progresiv are perioadele lui în care poate fi introdus, dar fiindcă suntem într-o perioadă în care România şi românii au nevoie de sprijin şi o duc destul de greu, nu cred că e un moment foarte potrivit pentru a discuta despre impozitul progresiv. Este punctul meu de vedere ca profesor de finanţe şi mai departe, ceea ce ţine de doctrinele partidelor, nu mă băgaţi, că nu intru în acest joc”, a mai afirmat Marcel Boloş.
Surse guvernamentale citate de Antena 3 susţin că există două scenarii luate în calcul, momentan, de Guvern.
Primul prevede un impozit de 15% pentru toate salariile din România.
Cel de-al doilea scenariu prevede introducerea impozitului progresiv și aici există două variante: 10% pentru salariile de până în 5.850 de lei și 20% pentru salariile de peste 6.000 de lei.
Cea de-a doua variantă presupune impozit de 10% la salariile de până la 7.956 de lei net și 25% la salariile de peste 8.000 de lei net.