Scenariu catastrofic: un tsunami uriaș ar putea ucide până la 323.000 de persoane

Cutremurul de pământ cu magnitudinea 9 și tsunamiul care i-a urmat în 11 martie 2011 s-au soldat cu peste 18.000 de morți în nord-estul Japoniei și au provocat catastrofa nucleară de la Fukushima, cea mai gravă după cea de la Cernobâl (Ucraina), din aprilie 1986.
Filip Stan
06 dec. 2013, 08:27
Scenariu catastrofic: un tsunami uriaș ar putea ucide până la 323.000 de persoane

Acest strat de pământ argilos — smectită — a provocat, de fapt, o mișcare foarte rapidă a plăcilor care au alunecat una pe cealaltă. Cercetătorii înțeleg prin ‘fin’ o grosime de 1-5 m, comparativ cu straturile de circa 40 m observate la frontierele altor plăci în mișcare.

Rezultatele acestor cercetări urmează să fie publicate vineri în revista americană Science.

Cutremurul de pământ cu magnitudinea 9 și tsunamiul care i-a urmat în 11 martie 2011 s-au soldat cu peste 18.000 de morți în nord-estul Japoniei și au provocat catastrofa nucleară de la Fukushima, cea mai gravă după cea de la Cernobâl (Ucraina), din aprilie 1986.

Kotaro Ujiie, profesor la Universitatea din Tsukuba, a participat la un proiect științific lansat imediat după acest triplu dezastru. El a constat în străpungerea adâncimilor submarine de pe o navă de foraj până la circa 7.000 m sub fundul mării. Prin această tehnică, cercetătorii asociați proiectului au prelevat eșantioane din zona unde s-au întâlnit plăcile tectonice.

Ei au descoperit astfel că, în zonele în care stratul de argilă este prins ca în sandviș între straturile de roci impermeabile, el este mult mai alunecos din cauza enormei presiuni suferite, având o consistență apropiată de cea a fondului de ten. Potrivit lui Kotaro Ujiie, acest strat de smectită, care s-a format într-o foarte lungă perioadă din cenuși vulcanice, era inițial la suprafață, dar s-a scufundat treptat în interiorul Pământului împreună cu plăcile tectonice.

Seismologii sunt pe cale să efectueze alte foraje submarine în largul peninsulei Kii din sud-vestul Japoniei, în groapa Nankai, unde placa tectonică filipineză alunecă sub placa eurasiatică și unde există temeri că în viitorul apropiat va avea loc un cutremur devastator.

Totuși, potrivit lui Ujiie, falia tectonică a gropii Nankai este mai puțin alunecoasă decât mai la nord de coasta japoneză. ‘Sub groapă se află o placă relativ tânără care alunecă, dar nu s-a scurs timp suficient pentru a se forma un strat de smectită’, a explicat el.

Pericolul există totuși: în august 2012, guvernul japonez a făcut public scenariul catastrofic al unor puternice mișcări seismice urmate de un tsunami uriaș care ar putea ucide până la 323.000 de persoane pe coasta pacifică a țării, în sud și est. El a precizat totuși că este vorba despre o ipoteză de lucru, destinată să încurajeze autoritățile, întreprinderile și populația să amelioreze sistemele de alertă, de evacuare, de atenuare a pagubelor și de salvare.

Situată la intersecția a patru plăci tectonice, Japonia suferă în fiecare an peste 20% dintre cele mai violente seisme de pe Terra.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Comuna din România care a luat fața bucureștenilor sau a timișorenilor. E prima localitate din țară în care toate locuințele vor fi încălzite cu energie geotermală
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ținutul care a fost al României pentru o scurtă perioadă. Ce spun localnicii despre țara noastră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație