Scenariu Eurobserver: România ar fi între primele şase ţări europene vizate de un eventual atac nuclear al Rusiei

Pe măsură ce Rusia suferă eşecuri severe după mişcările de contraofensivă ale Ucrainei, preocupările cu privire la următoarea mişcare a preşedintelui rus Vladimir Putin persistă.
Filip Stan
25 sept. 2022, 17:32
Scenariu Eurobserver: România ar fi între primele şase ţări europene vizate de un eventual atac nuclear al Rusiei

Putin nu pare să aibă multe opţiuni şi chiar şi posibila utilizare a armelor nucleare nu este complet exclusă. Cel mai probabil, în acest scenariu, Putin va da o lovitură nucleară tactică cu o rachetă mai mică în Ucraina din cauza riscurilor privind radiaţiile ce s-ar răspândi pe teritoriul Rusiei, iar provocarea unui accident nuclear la Zaporojie este acum exclusă.

În prima fază a unui război dintre SUA şi Rusia, ţări ca România, Turcia, Polonia, Franţa, Marea Britanie şi Germania vor fi primele atacate de rachetele nucleare strategice ale Rusiei, scrie siteul Eurobserver, citat de Mediafax.

Există încă posibilitatea ca Rusia să-şi folosească arsenalul nuclear din Ucraina pentru a opri sprijinul militar occidental pentru Kiev şi pentru a oferi Rusiei puterea psihologică.

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar lansa un atac nuclear? Cel mai probabil, Putin va da  o lovitură nucleară tactică  cu o rachetă mai mică în Ucraina din cauza riscurilor privind radiaţiile ce s-ar răspândi pe teritoriul Rusiei, iar provocarea unui accident nuclear la Zaporojie este acum exclusă.

Putin presupune că Ucraina va fi nevoită să-şi oprească activitatea militară şi va fi dispusă să ajungă la negocieri pentru cedarea definitivă a teritoriilor  din Donbass şi Crimeea. De asemenea, crede că Occidentul nu va mai acorda ajutor militar Ucrainei de teama unei escaladări a conflictului nuclear.

Dar consecinţele sunt greu de prevestit  şi cel mai probabil ar fi foarte nefavorabile pentru Rusia. Pentru început, lovitura nucleară a Rusiei nu va fi văzută ca un semn de putere, ci mai degrabă ca un semn de slăbiciune extremă; ca o mişcare finală şi disperată al unui imperiu în prag de prăbuşire.

Lăsând deoparte faptul că SUA s-ar simţi forţate să reacţioneze la atacul nuclear al Rusiei şi să stabilească o poziţie şi mai puternică împotriva acesteia, este îndoielnic că Ucraina va înceta brusc să se apere.

Din acel moment nu va mai exista cale de întoarcere şi Rusia va ataca Europa.

Citeşte şi: Lupte aprige pe străzile unui oraş important din Ucraina: „Numai trupurile ruşilor vor rămâne în urmă”

Rusia are 5.977 de focoase nucleare, deşi aproximativ 1.500 sunt retrase şi urmează să fie demontate din cauza defecţiunilor tehnice  sau a vechimii, scrie BBC.

Din restul de aproximativ 4.500, majoritatea sunt considerate arme nucleare strategice – rachete balistice sau rachete ce pot parcurge distanţe lungi. Restul sunt arme nucleare mai mici, mai puţin distructive, pentru utilizare la distanţă scurtă pe câmpurile de luptă sau pe mare.

Rachetele nucleare strategice sunt cele mai distructive ca RS-28 Sarmat ce se poate deplasa 18.000 km.

O singură rachetă înarmată cu 10 focoase ar putea devasta suprafeţe la fel de mari precum Texas sau Franţa, ucigând  milioane de oameni.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că este gata să folosească arme nucleare strategice pentru a apăra teritoriul rus în cazul în care toate statele membre NATO îşi vor trimite trupele în Ucraina pentru a-i elibera teritoriile şi a alunga trupele ruse din Crimeea.

Putin va ordona să fie lovite prioritar cu rachete nucleare strategice doar statele membre NATO care reprezintă o ameninţare pentru Rusia, dar şi cele care pot să se apere de arsenalul nuclear.

În mod sigur va lovi simultan toate ţările vizate pentru că va avea câteva minute la dispoziţie ca să protejeze Rusia de atacurile NATO.

Armele nucleare strategice au ca scop  şi anihilarea totală a unui stat din punct de vedere nu doar militar, ci şi economic şi infrastructural. Capitalele sunt, aşadar, ţinte, pentru că economia unei ţări contribuie la întreţinerea forţelor armate.

Sunt vizate ţări care pot să riposteze nuclear şi cu protecţie împotriva arsenalului balistic şi nuclear al Rusiei, inclusiv cele care au rol coordonator şi de comandă. Ţările cu sistem radar cu rol în scutul antirachetă pot fi vizate.

România – ar putea fi lovite baza militară cu rachete de interceptare de la Deveselu, aeroporturile, aerodromurile, sistemele de rachete Patriot, probabil şi Bucureştiul. Putin s-a tot plâns mereu că România are aceste rachete de interceptare îndreptate împotriva Rusiei, deşi este fals.

Polonia –  baza militară cu rachete de interceptare din Redzikowo, aerodromuri, oraşe (inclusiv Varşovia) şi alte obiective militare

Turcia – sistemul radar cu avertizare timpurie din Malatya, plus alte obiective militare şi civile

Franţa – bazele nucleare, porturile navale, aerodromurile, bazele militare, alte obiective militare şi civile,  inclusiv Parisul

Marea Britanie – bazele nucleare, radarul cu avertizare timpurie,  aerodromurile, bazele militare, porturile navale, alte obiective militare şi civile, inclusiv Londra

Germania – comanda scutului antirachetă din Ramstein

Marea Britanie şi Franţa vor fi bombardate cu cele mai multe rachete intercontinentale pentru că sunt puteri nucleare.

Marea Britanie are 225 de rachete (în special Trident II), iar Franţa are 280 rachete, majoritatea M51.

Probabil că Rusia va lovi aceste state cu cel puţin câteva sute, maxim 1.000 de rachete nucleare. Restul vor fi păstrate pentru a lovi Statele Unite ale Americii care au 3.700 de rachete nucleare.

Cum ar riposta SUA

Preşedintele american Joe Biden a avertizat Rusia să nu folosească arme nucleare în războiul din Ucraina .

Vorbind în timpul unui interviu pentru CBS News, Biden a spus că o astfel de acţiune va „schimba faţa războiului ca în al Doilea Război Mondial”, adăugând: „Vor fi consecinţe”.

Cum ar răspunde SUA şi NATO la orice utilizare nucleară este greu de prezis. S-ar putea să nu vrea să escaladeze situaţia şi să rişte un război nuclear total, dar ar putea dori, de asemenea, să tragă o linie roşie.

Cu toate acestea, Rusia ar putea fi descurajată să folosească arme nucleare tactice de către o altă putere, China.

„Rusia depinde în mare măsură de sprijinul chinez”, spune dr. Heather Williams, expert nuclear la Kings College din Londra.

„Dar China are o doctrină nucleară – nu va lovi niciodată prima”. Aşa că, dacă Putin va ataca, i-ar fi incredibil de greu pentru China să-l mai sprijine.

„Dacă le-ar folosi, probabil că ar pierde China ca aliat”.

În cel mai extrem scenariu, dacă Rusia va ataca Ucraina cu arme nucleare tactice şi conflictul va escalada într-un război cu arme nucleare strategice, SUA, Franţa şi Marea Britanie vor riposta dur.

Rusia va avea multe ţinte, dar ea va fi o singură ţintă pentru cele trei puteri nucleare.

Poate că multe zone din Europa şi America de Nord vor deveni radioactive pentru mult timp şi va debuta iarna nucleară care va duce la moartea a 5 miliarde de oameni, poate chiar la dispariţia vieţii de pe suprafaţa planetei, dar în mod sigur Rusia nu va supravieţui după ce va încasa 4.000 de rachete nucleare strategice.

Citeşte şi: Imediat după ce a decretat mobilizarea, Putin a plecat în vacanţă. Mai multe filmări au fost preînregistrate, pentru a le da ruşilor senzaţia că preşedintele munceşte continuu

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Se schimbă vremea în România. Emoții înainte de Paște
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai